Hopp til innhold

OL i Pyeongchang: – Nordmenn avbestiller hotellrom

PYEONGCHANG (NRK): Den spente situasjonen på Korea-halvøya gjør at både publikum og utøvere vegrer seg for å dra til OL. Nordmenn har avbestilt reiser dit. Men koreanere NRK har møtt, frykter ikke angrep under lekene.

Hotelleier Oh Young-whya, Pyeongchang

INNSATS: Hotelleier Oh Young-whya har jobbet hardt i mange år for at Pyeongchang skal få OL, men opplever at nordmenn avlyser sine opphold.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

På et hotell ved OL-arenaene har ti nordmenn nylig avbestilt sine hotellrom.

– Jeg fikk en forklaring for hvorfor de ikke kommer, men jeg tror rakettene fra Nord-Korea er den egentlige grunnen, sier eieren av hotell Daegwallyeong-sanbang, Oh Young-whya.

Nancy Park, talsperson Pyeongchang organisasjonskomite

BESKYTTENDE TIGER: – Det er virkelig stort for oss å få være vertskap for De olympiske lekene, sier Nancy Park, som er talsperson for Pyeongchang OLs organisasjonskomite. Sør-Koreas mytologiske beskytter, den hvite tigeren, er blitt maskot for lekene.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Hotelleier Oh Young-whya har gjort en stor og mangeårig innsats for å få OL til hjembyen, blant annet ved å krysse Sør-Korea på tvers.

Nå opplever han det som trist om redsel gjør at utlendinger holder seg hjemme.

– Vi koreanere frykter ikke at Nord-Korea skal angripe, sier Oh Young-whya.

Han tror den aggressive tonen kun betyr at Nord-Korea vil holde på makten, og ikke at landet vil Sør-Korea noe vondt.

– Atmosfæren her er absolutt ikke spent. Vi opplever det ikke på den måten. Jeg er sikker på at OL både vil bli fredelig, og en suksess, sier han.

Kunstverk ved skøytehallen i Gangneum

SKØYTESPORT: Koreanerne er sterke på skøyter. Nå håper de at nordkoreanerne også deltar i OL, slik at lekene kan bidra til fred på den splittede halvøyen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Trekker på smilebåndet

Den anerkjente professoren i Nord-Korea studier, Ko Yu-hwan, trekker på smilebåndet når NRK nevner frykten for angrep under OL.

– De olympiske lekene vil bli holdt i et delt land, men det er ikke sannsynlig at Nord-Korea provoserer under OL. Dere trenger ikke å være bekymret, men kan trygt komme og nyte lekene, sier Koy Yu-hwan fra Dongguk-universitetet, til NRK.

Professor Koh Yu-hwan

OPTIMISTISK: Professor i Nord-Korea studier, Koh Yu-hwan, er rådgiver for presidenten i Sør-Korea, og har ingen tro på at Nord-Korea angriper under OL.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Det er uaktuelt for Norge å trekke seg, men USA har ikke bestemt seg.

Olympisk våpenhvile

– Vi har levd med denne politiske situasjonen i mange tiår, og har vært vertskap for mange konkurranser og internasjonale konferanser.

For oss er ikke dette annerledes, sier talsperson for Pyeongchang OLs organisasjonskomite, Nancy Park til NRK.

De internasjonale bekymringene for et angrep under OL tas likevel på alvor.

Pyeongchang fakkel

OLYMPISK ILD: Om få uker vil Den olympiske ild bli tent her, på Pyeongchang Olympiske stadion

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Sør-Korea kan komme til å utsette sine militærøvelser med USA for at nabolandet ikke skal bli provosert.

– Vi gjør det vi kan for å ha sikkerhetsrutiner på plass, slik at folk føler seg trygge når de kommer til Korea, sier Park, og viser til samarbeid med politi, militære, og etterretningsorganisasjoner.

Park setter også sin lit til at også Nord-Korea vil respektere Den olympiske resolusjonen for våpenhvile, som FNs generalforsamling vedtok i november.

Pyeongchangs olympiske arena ferdigstilles

I ARBEID: Siste hånd legges på verket på Pyeongchang olympiske arena.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Det blir uansett vanskelig for Sør-Korea å gjøre lekene til et freds-OL, slik landet ønsket, dersom de to eneste nordkoreanske utøverne som har kvalifisert seg, ikke kommer.

Kunstløperne Ryom Tae Ok og Kim Ju Kun har ikke registrert seg innen fristen, noe som tyder på at de ikke vil delta. Sør-Korea har likevel ikke gitt helt opp.

– Vi håper fremdeles, sier Park.

 Gangneung isarena, Pyeongchang OL

FREDS-OL: Dette er ishallen der de nordkoreanske kunstløperne Ryom Tae Ok og Kim Ju Kun kan boltre seg, dersom de vil og får lov av det nordkoreanske regimet. Dersom de kommer, er Sør-Korea nærmere målet om et freds-OL.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt