Hopp til innhold

Har startet ødeleggelsen av kjemiske våpen i Syria

De internasjonale våpeneksperter startet i dag ødeleggelsen av Syrias kjemiske våpen og produksjonsanlegg.

FN-biler i Damaskus

FN-biler frakter eksperter fra OPCW ut fra hotellet deres i Damaskus i går, lørdag.

Foto: Khaled al-Hariri / Reuters

Ødeleggelsen er i gang til tross for at ekspertene først kom til Syria på tirsdag, melder både nyhetsbyrået AFP og BBC.

– I dag er det første dag med destruering. Tunge kjøretøy skal kjøre over og dermed ødelegge stridshoder, kjemiske luftbomber og mobile og statiske blandings- og oppfyllingsenheter, sier en ikke navngitt kilde i ekspertteamet til nyhetsbyrået AFP.

FN-bil i Damaskus

En av FN-bilene som tilhører OPCW-ekspertene i Damaskus.

Foto: Khaled al-Hariri / Reuters

En OPCW-kilde i Haag sa tidligere i uka at det i destrueringen vil bli brukt både sprengstoff, slegger og sement for å gjøre anleggene ubrukelige.

OPCW står for Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons og har hovedkvarter i nederlandske Haag.

Bedt Norge om å ødelegge

Lørdag kunne NRK avsløre at USA og Russland har bedt Norge om å destruere deler av Syrias kjemiske våpen i Norge.

Det som nå blir ødelagt i Syria er i stor grad slikt som er for farlig til å frakte, eller som ikke er mulig å flytte på.

– Går inn fase to

– Vi er nå i ferd med å avslutte fase én, der syrerne forteller hva de har av kjemiske våpen og går nå inn i fase to, som handler om å verifisere, destruere og sette ut av drift, sier OPCW-medlemmet til AFP:

Tidligere har det syriske regimet oppgitt at de har 19 steder der kjemiske våpen er lagret.

Det er ikke kjent på hvilket av de 19 stedene ekspertene i dag har startet arbeidet.

Totalt er det anslått at Syria har rundt 1000 tonn kjemiske våpen.

Usikkert med fredskonferanse

Lakhtar Brahimi

FNs spesialutsending for Syria, Lakhdar Brahimi.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Tidligere har det blitt uttrykt håp om at avtalen om å fjerne kjemiske våpen fra Syria skulle åpne for en mer generell fredsavtale mellom partene i borgerkrigen.

Etter planen skal det finne sted en fredssamtaler i Genève i midten av november, men i dag sier FNs spesialutsending for Syria, Lakhdar Brahimi, at det ikke er sikkert at samtalene blir noe av.

– Det er ikke sikkert. Jeg prøver å invitere og jeg oppfordrer alle til å komme til Genève i midten av november, sa Brahimi i et intervju med fransk TV5 i søndag.

Sier det er al Qaida-krigere fra 80 land

Syrias president Bashar al-Assad

Et bilde av Syrias president Bashar al-Assad mens han blir intervjuet av den syriske avisen Tishreen. Bildet er sendt ut av det offisielle syriske nyhetsbyrået SANA i dag, søndag 6. oktober.

Foto: SANA / Reuters

I et intervju med det tyske magasinet Spiegel i dag sier Syrias president Bashar al-Assad at Al Qaida-krigere fra 80 land kjemper mot ham og hans regime.

– Her har vi Al Qaida-krigere fra 80 land. Vi står overfor titusenvis av krigere, sier han, og legger til at han ikke tror konflikten kan løses gjennom forhandlinger med opprørere.

Assad mener USAs president Barack Obama, som har truet med å angripe regimet som følge av et gassangrep mot sivile i august, for blank løgn. Derimot sier han at Russland støtter ham mer enn noen gang.

– Putin er mer bestemt enn noen gang på å støtte oss. Han vet fra sin egen kamp i Tsjetsjenia hva vi går gjennom her, sier president Assad.

Han hevder han ikke er bekymret for sin egen skjebne, og sier det skal holdes valg i det krigsherjede landet to måneder før hans nåværende periode utløper neste august.

– Dersom jeg ikke lenger har støtte i folkeviljen, kommer jeg ikke til å stille, sier presidenten som arvet makten fra sin far Hafez.

SISTE NYTT

Siste nytt