NRK Meny
Normal

Obama får kritikk for ikke å prioritere Stoltenberg

(WASHINGTON:) NATOs nye generalsekretær får altså ikke møte president Obama under sitt første besøk til Washington. Amerikanske diplomater mener dette er en grov feilprioritering av Det hvite hus.

ADVARER OM ENDREDE TRUSLER:

Stoltenberg taler i hovedkvarteret til Atlantehavskomiteen i Washington D.C. Men Obama får han ikke møte.

Foto: Tove Bjørgaas

Jens Stoltenberg advarte mot de store og endrede truslene NATOs står overfor framover da han holdt åpningstalen på alliansens strategikonferanse på her i Washington i morges.

-Det har funnet sted en fundamental endring i de truslene vi står overfor og hvordan de oppstår, sa Stoltenberg. Konferanse skal handle om de endrede og stadig mer intense truslene mot NATOs medlemsland og om hvordan alliansen skal møte fiender som fører krig på flere nivåer.

-Vi må møte truslene på nye måter gjennom å reorganisere oss og få raskere responstid. Det er det denne konferansen handler om, sa Stoltenberg.

Obama takket nei

Men til tross for at sikkerhetssituasjonen i Europa er mer ustabil enn på lenge, på grunn av konflikten i Ukraina og fra IS, fant ikke president Obama tid til å møte Stoltenberg under hans tre dager lange besøk her i den amerikanske hovedstaden.

– Det er vanskelig for meg å forstå at presidenten ikke har funnet tid til å møte NATOs generalsekretær på dette tidspunktet, sier Kurt Volker til Bloomberg News.

Han som har vært NATO ambassadør for USA viseutenriksminister i Bush-administrasjonen.

Bush satte alltid av tid til NATOs generalsekretær, sier Volker.

Brydd Stoltenberg

Da NRK spurte Jens Stoltenberg om hvorfor han ikke skal møte Obama virket han brydd, men han understreket han at forholdet mellom NATO og Det hvite hus er utmerket.

– NATO og jeg har et utmerket forhold til USA og president Obama. Jeg traff ham for noen måneder siden og jeg traff visepresident Biden for noen uker siden, sa Stoltenberg som likevel virket brydd over å måtte forklare dette.

Stoltenbergs stab skal ha bedt om et møte med president Obama under besøket i god tid, og presidenten befinner seg i Washington denne uka.

Flere eksperter mener altså det hadde vært på sin plass for president Obama å sette av tid til et møte med generalsekretæren i den nåværende spente verdenssituasjonen, der Russland har flyttet våpen og styrker til Ukraina og gjennomført militærøvelser NATO-land føler seg truet av.

<

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt