Hopp til innhold

Nye opptøyer på Øst-Timor

Mandag gikk Øst-Timors statsminister, etter massivt press. I dag blusset uroen opp igjen i det voldsherjede landet.   

Australske soldater i Øst-Timor, juni 2006.
Foto: Ed Wray / Scanpix/AP

Den omstridte statsministeren på Øst-Timor, Mari Alkatiri, bestemte seg mandag for å gå. Hans avgang kom etter at president Xanana Gusmao truet med å fratre hvis ikke statsministeren gikk av. I sin avskjedstale tok Alkatiri sin del av ansvaret for krisen i landet de siste månedene. I løpet av én måned har både statsminister, innenriks-, forsvars- og utenriksminister gått.

Demonstranter på vei 

Tusenvis av Fretilin-tilhengere har de siste dagene samlet seg i utkanten av Dili og planlegger i dag å marsjere inn i byen. Hundrevis av Alkatir -motstandere holder samtidig stand utenfor statsministerens kontor, og mange frykter sammenstøt.

Mange av demonstrantene kommer fra de østlige delene av Øst-Timor, der Alkatiri har hentet mye av sin støtte.

Fortsatt uro

Det unge landet ble selvstendig 20. mai 2002, og har hatt en turbulent historie som fritt land. FN har vært tilstede med fredsbevarenede styrker fra mai 2002 til mai 2005. I 2005 trakk FN ut store deler av styrkene, og det var kun en mindre FN-administrasjon som var igjen i landet da opptøyene brøt ut igjen i mai i år.

Opptøyene skjøt fart etter interne uroligheter i hæren. En rekke soldater nektet å motta ordre fra sitt befal og statsministeren svarte med å si opp 600 av de 1400 ansatte i hæren. I etterkant av oppsigelsene kom det til voldelige sammenstøt mellom hæren og politiet i hovedstaden Dilis gater.

Kamper

De to siste månedene har det vært blodige gatekamper i hovedstaden. Demonstranter har satt fyr på flere hus og butikker og minst 21 mennesker er drept i opptøyene. Både tilhengere og motstandere av nylig avgåtte statsminister Mari Alkatiri anklages for å ha stått bak opptøyene. Samtidig har en rekke arbeidsledige ungdommer benyttet anledningen til å delta i opptøyene.

25. mai ankom en australskledet styrke på 2.500 soldater for å opprettholde ro og orden på øya. Det lokale politivesenet har falt fullstendig sammen.

Minister arrestert

30. mai i år fikk både innenriksministeren og forsvarsministeren sparken, og i forrige uke ble innenriksministeren satt i husarrest. Tidligere innenriksminister Rogerio Lobato er anklaget for å ha bevæpnet en militsgruppe og det er mistanker om at statsminister Alkatiri skal ha kjent til dette.

Nå venter både folket på Øst-Timor og verdenssamfunnet på at det skal utpekes en etterfølger etter statsminister Alkatiri.

Regjeringspartiet Fretilin har 55 av de 88 representantene i nasjonalforsamlingen og skal derfor foreslå en etterfølger som president Xanana Gusmao deretter skal ta stilling til.

Diplomater i Dili tror valget vil falle på visestatsminister Ana Pessoa, arbeidsminister Arsenio Bano eller helseminister Rui Maria de Arauzo.

 

SISTE NYTT

Siste nytt