Hopp til innhold

Nye bilder fra første verdenskrig

100 år etter at første verdenskrig startet, dukker det fortsatt opp ukjent stoff fra «krigen som skulle få en slutt på alle kriger».

Lampene blir slått av over hele Europa - vi kommer ikke til å se dem bli slått på igjen så lenge vi lever.

Storbritannias utenriksminister Edward Grey 3. august 1914

Lørdag 28. juni er det 100 år siden «skuddene i Sarajevo» – drapet på erkehertug Franz Ferdinand, tronarvingen i Østerrike-Ungarn.

Attentatet på erkehertugen og hans kone Sophie er gjennom historien blitt kjent som den utløsende faktoren for første verdenskrig.

Krigen varte i drøyt fire år, fra 28. juli 1914 til 11. november 1918 og kostet flere liv enn noen annen krig hadde gjort før i historien.

Tallene er usikre, men anslag går ut på at over ni millioner soldater ble drept. I tillegg kommer et stort antall sivile døde, for ikke å snakke om millioner av ødelagte, men fortsatt levende liv.

  • Østerrike-Ungarn mistet hver tredje soldat, 1,27 millioner, i krig mot Russland og Serbia bare fra august 1914 til årsskiftet.
  • Frankrike mistet nær 1 million soldater, hvorav 329.000 drepte det første halve året krigen varte.

Senere er antall drepte blitt overgått av andre verdenskrig, en krig som av mange historikere regnes som en fortsettelse av første verdenskrig.

Fersk bok lest av Merkel og Steinmeier

Den kommende 100-årsdagen for første verdenskrig har ført til et skred av nytt og ukjent materiale.

Mest oppmerksomhet har boken «The Sleepwalkers» (Søvngjengerne) av den australske historikeren Christopher Clark fått. Han har gått gjennom nye kilder og beskriver Europas vei mot undergangen for 100 år siden med ferske vinklinger.

Både Tysklands forbundskansler Angela Merkel og hennes utenriksminister Frank-Walter Steinmeier skal ifølge Economist ha lest boken i vår med tanke på å ikke gjenta datidens feil i dagens krise mellom Vesten og Russland.

Nye bilder denne uken

Tyske offiserer fra første verdenskrig

Tyske offiserer fra første verdenskrig fra Flieger Abteilung 280 på fest nær Vestfronten i 1918.

Foto: HANDOUT / Reuters

Stadig kommer det frem nye opplysninger, gjenstander og bilder fra krigen for snart 100 år siden.

I Frankrike er det på gang et større prosjekt med å hente inn hverdagsgjenstander fra soldater som var med i krigen, for at dagens unge skal kunne identifisere seg med sine tipp-oldeforeldre og oldeforeldre.

Denne uken publiserte London-baserte Archive of Modern Conflict en serie på 41 tidligere upubliserte bilder fra krigen.

Se billedgalleri øverst i saken.

De nye bildene viser varierende sider av konflikten, fra det som den gang høyteknologisk artilleri til flyttbare dueslag for brevduer, fra offiserer som fester i hovedkvarterene til den grimme virkeligheten med liv og død i skyttergravene.

SISTE NYTT

Siste nytt