NRK Meny
Normal

– Her kan det bli flere folk enn i Kina

Befolkningsveksten i verden øker raskere enn man tidligere har trodd. Prognoser fra FN viser at Nigeria kan overta Kinas plass som verdens mest folkerike land.

Barn ønsker fotballaget velkommen hjem i Abuja

Barn veiver med det nigerianske flagget i hovedstaden Abuja for å ønske heltene i fotballaget Nigerian Super Eagles velkommen hjem etter seieren i den afrikanske cupen i februar.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

I forbindelse med Verdens befolkningsdag, har FN laget nye prognoser for hvor mange mennesker vi kan regne med å bli på denne jorda i årene framover.

Resultatene forbløffer tallknekkerne i FN.

– Nigerias innbyggertall kan gå forbi Kina

Ifølge prognosene som nå er gjort, vil verdens befolkning nå 9,6 milliarder innen 2050, og være på nærmere 11 milliarder innen 2100.

Det er 700 millioner flere mennesker enn hva som ble anslått for bare to år siden.

Nigeria, landet i Vest-Afrika med et areal på størrelse med staten Texas, er i ferd med å gå forbi hele USA som verdens tredje mest folkerike land. Det kan skje innen 2050, ifølge FNs prognoser.

Innen århundret er over kan befolkningstallet også ha gått forbi Kina, med mindre noe dramatisk skjer i utviklingen, melder de.

Ifølge rapporten vil antall innbyggere på det afrikanske kontinentet nær firedoble seg innen dette århundret er over. Denne økningen var tidligere anslått å være en tredobling, skriver Los Angeles Times.

Se: – Vi har begrenset befolknings- veksten med 400 millioner
Les også: Verdas befolking kan nå nesten 11 milliardar innan 2100

Barn synger ved barneskole i Nigeria

Barn synger ved en privat barneskole i byen Ibafo i Nigeria. Ifølge FNs prognoser kan Nigeria bli verdens mest folkerike land ved slutten av dette århundret.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

– Afrikanske kvinner får flere barn enn tidligere anslått

Grunnen til at antallet nå anslås å bli høyere, skal skyldes en gjennomgang av undersøkelser gjort i afrikanske husholdninger.

De viser at gjennomsnittet av antall barn per kvinne er høyere enn de tidligere har regnet med, forteller sjef for FNs befolkningsprognoser, Francois Pelletier.

I noen land har undersøkelser vist at fruktbarheten blant kvinner har økt, mens i andre land har tidligere anslag ikke stemt overens med de faktiske tallene, sier Pelletier.

– En tilsynelatende beskjeden endring fra et gjennomsnitt på fire til fem barn per kvinne, kan gi dramatisk oppgang når man setter sammen tallene.

Prognosene om at Afrikas befolkning skal gå fra 1,1 milliard mennesker i dag, til over 4 milliarder, har overrasket mange tallforskere.

Afrika følger nemlig ikke i samme mønster som resten av verden, der fruktbarheten har falt. Kvinner rundt om i verden får nå bare halvparten så mange barn som de gjorde på 60-tallet.

– Et tapt tiår

Forsker John Bongaarts, som sitter i Befolkningsrådet, mener denne forskjellen ligger i det han kaller «et tapt tiår med familieplanlegging i Afrika».

Noen av pengene og programmene som tidligere har vært øremerket prevensjon til fattige kvinner, har isteden blitt brukt til AIDS-forebygging, sier Bongaarts til LA Times.

Ifølge avisa bruker rundt 10 prosent av gifte kvinner i fruktbar alder i Nigeria prevensjonsmidler. I USA er tallet 72 prosent.

Mer enn 220 millioner kvinner i utviklingsland svarer i undersøkelser at de ønsker å bruke prevensjonsmidler, men at de ikke bruker det. Mange av disse kvinnene bor i Afrika.

Bongaarts sier FNs prognoser bør fungere som en advarsel om at «innbyggere i Afrika har det verre enn vi trodde. Vi burde ta innbyggertall og familieplanlegging mer seriøst».

Les også: FN: Mer enn 5 milliarder mangler velferdsordninger

De 15 mest befolkede land i verden (Kilde: Wikipedia)

Land

Innbyggere

Prosent av
verdens befolkning

Tall fra

Kina

1,356 milliarder

ca. 19 %

2013

India

1,210 milliarder

ca. 17 %

2011

USA

316 millioner

4,5 %

2013

Indonesia

237 millioner

3,4 %

2010

Brasil

198 millioner

2,8 %

2013

Pakistan

182 millioner

2,6 %

2013

Nigeria

170 millioner

2,4 %

2013

Bangladesh

161 millioner

2,3 %

2012

Russland

142 millioner

2,0 %

2010

Japan

128 millioner

1,8 %

2013

Mexico

117 millioner

1,7 %

2012

Filippinene

92 millioner

1,3 %

2010

Vietnam

89 millioner

1,3 %

2012

Etiopia

84 millioner

1,2 %

2012

Egypt

84 millioner

1,2 %

2013

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt