Hopp til innhold

Ny smittebølge i Europa setter folks tålmodighet på prøve

BRUSSEL (NRK): Folk er slitne. En ny og kraftig smittebølge i Europa kan bli en vanskelig test.

Demonstranter som protesterer mot koronatiltak i Brussel.

«HELSEDIKTATUR»: Ann og Rachel sier folk nå lever under et «helsediktatur» og at vi må lære å leve med viruset. Det mener tiltakene er overdrevne og spør når de kan slutte å bruke munnbind.

Foto: Philip Lote / NRK

– Det er vanskelig å puste ordentlig. Det er ganske hardt.

Amine Delabes er lettere oppgitt. Onsdag denne uken ble det påbudt med munnbind på alle offentlige plasser i Brussel. Også for dem som sykler til og fra jobb.

Sykkelpendler med munnbind i Brussel

SYKKELPENDLER: Amine Delabes er villig å ta seg en pause for å gi oss et kort intervju.

Foto: Philip Lote / NRK

Det er tungt å trå opp bakken fra Central Station i Brussel med munnbind i 30 grader. Om Amine hadde trukket på seg en topp i tekniske fibere vil det vært ok. Sporter du, slipper du munnbind.

– Gir det mening at man må ha munnbind når man sykler til jobb? Kanskje i områder hvor det er tett med folk, men ikke på sykkelveiene. Kanskje reglene burde ha blitt justert litt, sier den litt andpustne pendleren.

Innstramminger i flere land

I land som Belgia, Frankrike og Spania erkjenner myndighetene at de nå står i smittebølge nummer to.

Påbud om munnbind i gaten som leder inn til gamlebyen i Brussel

MUNNBINDPÅBUD: Onsdag denne uken ble det påbudt med munnbind på alle offentlige steder i Brussel.

Foto: Philip Lote / NRK

Den nye smittebølgen har kommet raskere enn noen spådde. Hver dag kommer det nye lokale og nasjonale innstramminger.

I Spania må barer og nattklubber stenge klokken ett. I Paris og Marseille er bruk av munnbind obligatorisk stadig flere steder. Spørsmålet er om folk er klare for nye innskjerpinger og regler som begrenser hva som er lov å gjøre.

Tiltakene må nå treffe langt mer presist og effekten må bli gjort synlig for folk. I mars var folk villig til å leve med litt kaos. Det var forståelse for at regjeringssjefer og helsemyndigheter ikke var sikre i alt de gjorde.

«Måtivasjon» og motivasjon

Folk kunne før leve med at noen tiltak kanskje var strengere enn nødvendig og overdimensjonerte. Dette er ikke tilfelle lenger.

Adferdspsykolog ved Universitetet i Gent, Maarten Van Steenkiste, skiller mellom «måtivasjon» og motivasjon. Hvis folk må gjøre noe fordi de føler de , er det mindre effektivt enn hvis de selv mener det virker.

– Jeg tror det er en fare. På den ene siden må tiltakene bli strengere, men samtidig; hvis de er for strenge, slutter folk å se verdien av tiltakene. For eksempel i Belgia har noen lokale myndigheter påbudt bruk av munnbind i parker. Det gir ingen mening hvis du er alene.

Adferdspsykolog Maarten Van Steenkiste

PSYKOLOG: Maarten Van Steenkiste er forsker og psykolog ved Universitetet i Gent og følger nøye hvordan folk støtter opp om koronatiltakene i Belgia.

Foto: Philip Lote / NRK

Det skinner igjennom at parkpåbudet er et tiltak som også irriterer adferdspsykologen. Graden av motivasjonen er målbar og den synker, forteller Van Steenkiste.

– Vi har overvåket folkets motivasjon fra begynnelsen av nedstengingen. Opptil 80 prosent av innbyggerne var overbevist om nødvendigheten av tiltakene i mars. Jeg så de siste tallene fra i går, og de gir grunn til bekymring. Nå er det 30 prosent som er overbevist om at tiltakene er nødvendig, sier psykologen.

Protester mot koronatiltak i Brussel

MOT TILTAKENE: På tysk, fransk, engelsk og nederlandsk protesterte demonstranter mot koronatiltak og strengere regler i Brussel.

Foto: Philip Lote / NRK

«Virusgalskap»

Sterkt uttrykk for frustrasjon og misnøye kommer fra grupperingen Viruswaanzin, eller «virusgalskap» på norsk. Søndag demonstrerte de i Brussel mot koronatiltakene for første gang. De ønsker reglene fjernet.

– Det gir ingen mening. Vi har klart helt utmerket å beskytte de som er i risikogruppen. Vi trenger ikke alle disse tiltakene. Vi klarer helt fint å beskytte helsevesenet og våre leger, uten å ta livet av økonomien, sier initiativtager og advokat Michael Verstraeten.

Initiativtager for "viruswaanzin" og advokat Michael Verstraeten.

MED MASKE: Selv om han ønsker å fjerne koronatiltakene, stilte initiativtager Michael Verstraeten med maske. Advokaten forsøkte også å få demonstrantene med vekslende hell til å følge andre smittevernregler.

Foto: Philip Lote / NRK

Tidligere i uken sa rådgiver for Belgias regjering og epidemiolog ved Universitet i Leuven, Mark Van Ranst, at Belgia har en uke på å snu smittetallene. Hvis ikke mener han landet må stenge ned igjen.

Viruswaanzin krever avgangen til Van Ranst.

– Det er en indikasjon på et opprør, sier adferdspsykolog Van Steenkiste om grupperingen.

– Det er lite sannsynlig at de er representative for befolkningen, men jo mer folk føler de er tvunget til å følge tiltak, og jo strengere nye tiltak er, jo mer opprørske blir folk. Det blir som å helle bensin på bålet. Da føler grupper som dette at det er et rom for å bli hørt, sier han.

Hjemmekontoret til psykolog Maarten Van Steenkiste

HJEMMEKONTOR: Typisk for en litt annerledes sommer veksler Maarten Van Steenkiste mellom hjemmekontor og hjemmeferie i hagen litt utenfor Gent.

Foto: Philip Lote / NRK

Også i Spania samlet flere hundre personer seg søndag til demonstrasjon mot munnbindpåbudet. Siden mai har det vært påbudt å bruke munnbind på offentlig transport, men påpudet har senere blitt utvidet til å gjelde resten av samfunnet også.

Søndagens demonstrasjon kom to dager etter at regjeringen innførte flere nye tiltak i landet, blant annet forbud mot å røyke på offentlig sted, skriver BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt