Hopp til innhold

«Paraply-revolusjonen»

Demonstrantene nekter å avslutte protestene før de blir lovet demokrati.

Demonstrasjoner i Hongkong

Demonstrantene i Hongkong har tatt i bruk blant annet paraplyer for å beskytte seg mot politiets tåregass.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

– Demonstrasjonene våre pleide å være så fredelige. Selv pepperspray var høyst uvanlig, sier Claudia Mo til AFP. Hun er en politiker som jobber for mer demokrati i Hong Kong.

Demonstrantene var dårlig forberedt på den tøffe linjen fra opprørspolitiet. De er vant med å kunne uttale seg fritt uten sterke reaksjoner.

Paraplyen som symbol

Nå beskytter de seg mot tåregass og pepperspray med beskyttelsesbriller, ansiktsmasker av papir og med plast. Og med redskap vanligvis brukt på regntunge dager.

– Politiet har veldig sterke skjold. Vi har kun paraplyer, sier Mo.

Paraplyen er blitt symbolet på demonstrasjonene for mer, og ikke mindre demokrati i Hong Kong den siste uken. På sosiale medier har protestene fått navnet «Paraplyrevolusjonen.»

Politiet i Hong Kong sa i dag at de hadde trukket opprørsstyrkene tilbake og bad om at demonstrasjonene opphørte.

Trass i en fredelig stemning mandag, har demonstrantene ikke tenkt å gi seg.

– Jeg blir her til siste slutt, til vi får det vi ønsker å få, og det er ekte demokrati, sier 18 år gamle Michael Wan.

Flagget opp ned

I handelsområdet Causeway Bay stemte mer enn ett tusen mennesker i musikk som ble spilt over høyttalere fra en boligblokk. Ordene «Fremdeles fri og selvstendig/For evig synger jeg min sang med sterk røst,» er velkjente 80-talls strofer fra Hong Kong bandet «Beyond,» som brukes flittig av demonstrantene.

– Alle kjenner teksten. Jeg er over 40 år gammel, men se på disse ungdommene, de kjenner den også, sa en mann med etternavnet Bun.

Det kinesiske flagget på toppen av Admiralty Centre, like ved regjeringshovedkvarteret, var i løpet av natten hengt opp ned. Da noen klatret opp for å snu flagget tilbake ble det buet av

– Det er politiet som står for volden. De angriper folk uten våpen. Det vekker følelser i oss, så vi, vanlige folk vet at vi må gjøre noe, sier bankansatt Maple Young. Hun delte ut mat og vann til mengden av demonstranter.

Flere tusen demonstranter samlet seg også i dag foran regjeringsbygningen i byen og trosset ønsket fra studentledere om å trekke seg tilbake. De frykter at politiet skal skyte med gummikuler etter at tåregass og batonger i går ble brukt i et forgjeves forsøk på å stanse demonstrasjonene.

Stengt dørene

Flere banker i Hong Kong har stengt dørene og bedt de ansatte om å holde seg hjemme, mens de avventer situasjonen.

I et av områdene i byen fjernet politiet barrikader studentene hadde laget av gjerder, søppelbøtter og stolper. Like snart ble de bygget opp igjen av studentene.

Arrangørene mener at så mange som 80000 demonstranter i helga tok til gatene i protest mot at de ikke fritt får velge byens neste leder. Beijing ønsker å begrense valgene i 2017 til å gjelde en håndfull representanter som er tro regimet.

– Kommer til å hate meg selv

– Om jeg ikke står opp for dette i dag, så kommer jeg til å hate meg selv i fremtiden. Dersom det innebærer et svertet rulleblad så er det uansett glitrende, sier den 55 år gamle drosjesjåføren Edwards Young.

Også demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i Beijing for 25 år siden begynte med studenter og utviklet seg til å bestå av folk fra mange ulike yrkesgrupper.

Protestene i Hong Kong regnes som de mest utfordrende for ledelsen i Kommunistpartiet siden det blodige oppgjøret med demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, og er de mest alvorlige i Hong Kong siden området ble overlevert fra britisk styre i 1997.

«Ett land, to system»

Hong Kong har fungert under ordningen kalt «Ett land, to system» der innbyggerne i den tidligere britiske kolonien har hatt demokratiske rettigheter andre i Kina bare kan drømme om. Demonstrantene frykter nå at det blir slutt på tiden med frie tøyler.

Opptøyene følges nøye på fjernsynsskjermer på Taiwan. Øya har demokratisk styre, men myndighetene i Beijing mener at landet egentlig tilhører Kina og må vende hjem til moderlandet.

Den kinesiske avisen Global Times skriver at demonstrantene ikke har en sjans og at den politiske reformplanen fra Beijing vil bli gjennomført. Myndighetene kaller demonstrasjonene for ulovlige og hevder at de undergraver stabiliteten i Hong Kong.