Hopp til innhold

Norge varsler sanksjoner mot Hviterussland

MINSK/OSLO (NRK): Statsminister Erna Solberg stiller seg bak hviterusseres krav om frie, demokratiske valg. Mandag er det varslet generalstreik i landet.

Opposition supporters protest against presidential election results in Minsk

DEMONSTRERER: «Ikke min president», står det skrevet på en plakat som bæres av en kvinne under den historiske demonstrasjonen i Minsk søndag. Det antas at rundt 100.000 mennesker møtte opp for å demonstrere mot landets myndigheter.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Norge slutter seg til EUs varslede sanksjoner mot hviterussiske myndigheter. Det skriver Erna Solberg (H) i et innlegg på statsministerens egen blogg.

Kunngjøringen skjer etter at hviterussere søndag samlet seg til en historisk demonstrasjon mot landets regime i hovedstaden Minsk.

Det antas at rundt 100.000 mennesker møtte opp. Det bor rundt 2 millioner mennesker i byen.

I dag, mandag, er det varslet generalstreik i Hviterussland.

I dag, mandag, er det varslet generalstreik i Hviterussland.

EU forbereder sanksjoner

Fredag ettermiddag ble EUs utenriksministre enige om å forberede innføring av sanksjoner mot hviterussiske myndigheter.

Solberg skriver at Norge har tett kontakt med EU og nærstående land om situasjonen, og at Norge sammen med likesinnede vil bruke alle tilgjengelige politiske kanaler og verktøy for å møte den.

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) uttrykker sin støtte til demonstrerende hviterussere, og kritiserer president Aleksandr Lukasjenko for manglende dialog med folket.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide blir intervjuet av NRK.

LUKASJENKOS POLITISKE LIV: – For Lukasjenko er dette ikke bare et spørsmål om hans politiske liv. Det vil nok av ham oppfattes også som et spørsmål om hans liv, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Det er lite som tyder på at han har interesse av en dialog, snarere tvert imot. De siste par dagene har vist at han står veldig fast på sin harde linje, sier Søreide til NRK.

– Men det som skiller denne situasjonen fra demonstrasjoner ved tidligere valg, er at disse demonstrasjonene er mye større i omfang. Tidligere har vi bare sett demonstrasjoner i Minsk, men nå demonstreres det i 33 byer rundt omkring i landet, de er mange flere.

Ustabilt og uforutsigbart

Utenriksministeren understreker også at demonstrantene organiserer seg på en mer sofistikert måte enn tidligere, og viser til at de eksempelvis forsøker å lure sikkerhetsstyrkene ved å skape trafikkork og ved å oppløses og regrupperes.

– De favner også mye bredere enn de gjorde tidligere. Det er ikke bare unge, velutdannede mennesker, men også folk som jobber innenfor industri og jordbruk, sier Søreide.

Hun beskriver situasjonen som «ustabil og uforutsigbar», og påpeker at det fortsatt ikke er klart om Lukasjenko vil gå av og hvem som eventuelt vil stå klar til å lede landet.

– Hviterussland har noen sider som gjør at dette kan gå bra. De har en høyt utdannet befolkning, en ganske homogen befolkning og et statsapparat som relativt sett er velfungerende, sier utenriksministeren.

– Men for Lukasjenko er dette ikke bare et spørsmål om hans politiske liv. Det vil nok av ham oppfattes også som et spørsmål om hans liv.

Demonstranter vil ha endring

Søndag er NRK på plass i Minsk der et folkehav med roser og ballonger uttrykker misnøye med det politiske lederskapet i landet.

– Jeg er lei av korrupsjonen i landet. Det er på høy tid å få fjernet alt sammen, sier en demonstrant som kun vil oppgi fornavnet sitt, Pavel.

Pavel, demonstrant i Hviterussland

LEI: Pavel sier til NRK at han er lei av korrupsjon. Søndag demonstrerte han mot myndighetene i Minsk.

Foto: Jan Espen Kruse

Demonstrasjonene brøt ut i landet etter at Lukasjenko kunngjorde at han vant valget med 80 prosent av stemmene forrige søndag.

Lukasjenko har ledet landet i 26 år. Mange innbyggere nekter å godta valgresultatet.

Sikkerhetsstyrker har slått hardt ned på demonstrasjoner tidligere denne uken. Fengslede demonstranter har fortalt om omfattende arrestasjoner og voldsbruk.

Ber om at volden stanses

I et lengre innlegg går Erna Solberg skarpt ut mot Lukasjenkos regime.

Solberg

KRITISERER REGIMET: Statsminister Erna Solberg kritiserer Lukasjenkos regime.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– FNs menneskerettighetsråd, OSSE og Europarådet er arenaer som nå bør ta opp situasjonen. Når EU nå varsler sanksjoner vil også Norge slutte seg til dem. Dette er en situasjon hvor europeiske land bør stå sammen om å fordømme både det ufrie valget og jobbe for å stoppe volden som har kommet i etterkant, skriver hun.

– Frie, demokratiske valg er en selvfølge for de aller fleste europeere. Det må også hviterusserne få oppleve, skriver statsministeren videre.

Vil ikke gi etter for press

Hviterusslands president sier selv at de ikke vil holde nytt valg.

Belarusian President Lukashenko delivers a speech during a rally of his supporters in Minsk

GIR IKKE ETTER: President Lukasjenko talte søndag til sine tilhengere. Han sier at de ikke vil gi etter for vestens press om nytt valg.

Foto: Stringer / Reuters

– Hviterussland vil dø som en selvstendig stat dersom vi gir etter for dette presset og holder et nytt valg, sa Lukasjenko da han talte til sine tilhengere i Minsk søndag.

I forkant av talen hadde han snakket med den russiske presidenten Vladimir Putin. I samtalen skal Putin ha sagt at Russland vil støtte Hviterussland dersom det blir nødvendig.

– Russland er klar til å yte den bistanden vi kan i henhold til den kollektive forsvarspakten mellom de to land, står det i en pressemelding fra Kreml.

SISTE NYTT

Siste nytt