Hopp til innhold

Norge og Egypt holder Gaza-konferanse

Norge og Egypt skal holde en giverkonferanse for Gaza i Kairo sammen med Palestinas president, Mahmoud Abbas.

Norge og Egypt skal holde en giverkonferanse for Gaza i Kairo sammen med Palestinas president, Mahmoud Abbas. Invitasjoner til konferansen blir sendt ut så snart det er enighet om en varig våpenhvile.

VIDEO: Norges utenriksminister Børge Brende skal til høsten sammen med Egypt holde en ny Giverlandskonferanse for Gaza.

Invitasjoner til konferansen blir sendt ut så snart det er enighet om en varig våpenhvile.

Til høsten

– Det er en forutsetning at denne Giverlandskonferansen ikke bare tar opp spørsmål knyttet til gjenoppbygging av Gaza. Vi må se videre hvordan kan hindre at en humanitær krise oppstår igjen. Vi må diskutere den blokaden Gaza er utsatt for, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Datoen for giverkonferansen, som finner sted i Kairo, er ennå ikke satt, men Brende håper å få det i stand i løpet av høsten.

– Vi håper på å få dette i stand i løpet av september, men det kan fort bli oktober, sier Brende.

– Befolkningen i Gaza lider og det haster med øyeblikkelig hjelp. FN og frivillige organisasjoner er allerede i gang, blant annet med norsk støtte. Grunnleggende infrastruktur må repareres slik at befolkningen får elektrisitet, vann og kloakk, sier Brende.

Uenig om løsning

I helgen gikk tidligere utenriksminister Espen Barth Eide ut og åpnet for muligheten for å skrinlegge tostatsløsningen.

Barth Eide mener blant annet at Norge, og de andre i giverlandsgruppen for palestinere, nå må åpne opp for en diskusjon om en enstatsløsning før man samler inn penger til palestinerne.

Det fikk han kritikk for at mannen bak Oslo-avtalen, Jan Egeland. Som mener en tostatsløsning er det eneste realistiske.

Der får han stått av Brende, som vil fortsette å jobbe for en tostatsløsning.

– Den eneste varige løsningen er en tostatsløsning og jeg er glad for at det er en bred enighet om det i norsk politikk også, sier Brende til NRK.

Giverlandsgruppen har siden Oslo-avtalen trådte i kraft i 1993 samlet inn penger til oppbygging av en palestinsk stat.

Gruppen består blant annet av USA, EU, de arabiske land, Israel og palestinske myndigheter. Målet har vært å etablere en palestinsk stat side om side med Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt