Hopp til innhold

Frykter for livet

De to nordmennene som sitter fengslet i den kongolesiske byen Kisangani er hele tiden forberedt på å forsvare seg selv.

Nordmenn i Kongo

- Vi må hele tiden være forberedt på å bli angrepet av medfanger. Vi er redde for at noen utenfra vil forsøke å drepe oss, sier 27 og 28-åringen som er fengslet i Kongo.

– Mange ganger har vi sett medfanger som blir utsatt for grove overgrep, forteller de to til NRK.

For tre dager siden så de en mann bli slept ut av bygget de kaller Korsgården. Seks andre menn delte på å holde mannen nede på bakken og slå ham med stokker. Ingen vakter grep inn, det er ikke vakter inne i fengslet.

– En av overgriperne hoppet opp og ned på brystkassen til offeret, da hørte vi lyden av luften som forlot lungene.


Nordmennene vet ikke hvordan det gikk med overgrepsofferet.

Døde og døende

NRK møtte de to nordmennene, 28-åringen fra Vegårshei og 27-åringen fra Vestfold, inne i fengslet i går ettermiddag.

De to forteller om en syk mann som døde alene i fengselsgården noen dager tidligere. Dødsårsaken er de ikke sikre på, men det hadde plutselig begynt å regne kraftig, og etter regnværet var han død.

– Han ble bare slept vekk fra fengselsgården, og så var de ferdig med ham, forteller 28-åringen.

Han tror det er en rekke andre av de vel 360 fangene i fengslet som kommer til å dø innen kort tid. Mange lider av alvorlige sykdommer som ikke blir behandlet.

Drapssiktede nordmenn i Kongo

Arkivbilde: Drapssiktet nordmann i Kongo

Foto: NRK

«På hele tiden»

De to bruker mange militære utrykk når de forteller om situasjonen sin til NRK. De er halvmilitært kledd med olivengrønne skjorter og kakibukser.

Et utrykk de bruker for å beskrive hvordan det er å være i fengslet, er at de er «på hele tiden». Det er samme beskrivelse militære bruker når de forteller om livet på fronten.

Nordmennen sier de hele tiden må være forberedt på å bli angrepet av medfanger. Flere ganger har de måtte bruke fysisk makt for å forsvare seg selv.

Søndager er farligst

Søndag er besøkelsesdag i fengslet. Da kommer det flere fremmede inn. Nordmennene er bekymret for at noen fremmede skal komme inn i fenglset med oppdrag om å drepe dem.

– Det er bare å gi noen et par hundre dollar, så er de villige til å drepe, mener de.

Begge to sier til NRK at et langt fengselsopphold i Kongo betyr døden for dem.

Mange sykdommer

De to beskriver helsen sin som grei nok. De er på bena, øynene ser klare ut. Huden er blek, men ellers frisk. De har ikke noen synlige tegn på sykdom, bortsett fra stress. Det kan se ut som de har mistet en god del muskelmasse, men ser fortsatt sterke ut.

– Det er det kontinuerlige stresset som tar mest på, forteller 27-åringen fra Vestfold.


De lider av magesår, malaria, tyfus og amøbeinfeksjon. De kjederøyker sigaretter. På spørsmål om hvor mye de røyker, svarer de to som står foran en mulig henrettelse:

– Alt for mye.

Arrestert nordmann i Kongo

Arkivbilde: Arrestert nordmann i Kongo

Foto: NRK

Får hjelp

NRK var med da en kontakt i lokalmiljøet hentet mat til de to. De er glade i pizza, men spiser også mye frukt. Penger til mat kommer fra familien hjemme. Hver dag får de også et antall sigarettpakker inn i fengslet. Alle forsyninger blir spist eller brukt opp med en gang.

– Vi har ingenting på oss som kan stjeles, opplyser 28-åringen.

Utenriksdepartementet har en egen utsendt mann som er i Kisangani bare for å passe på de to.

- Det er ikke vanlig at UD gjøre slikt, men det er heller ikke vanlig at vi har nordmenn ute som kan bli dømt til dødsstraff, sier Christian Larssen til NRK.

Mentalt aktive

Nordmennene går inn for å holde seg mentalt aktive. De diskuterer mye, spesielt om historie som de begge to er interessert i.

De forteller om historien til fengslet. Hvordan den belgiske kolonimakten brukte det, og hvordan opprørerene massakrerte belgierne der da kolonitiden gikk mot slutten.

Beslag Kongo

Arkivbilde: Militærpolitiet i Kongo med nordmennenes eiendeler som de har beslaglagt.

Foto: Troens Bevis / SCANPIX

De snakker om globalisering mens NRK er sammen med dem. Om hvordan globaliseringen ser annerledes ut i Kongo, enn i London.

Røper ikke historien

De to ønsker ikke å snakke om den kommende rettssaken. De vil heller ikke fortelle om hva som skjedde inne i jungelen den første uken i mai. De sier bare at folk hjemme i Norge kanskje vil bli overrasket når detaljene kommer frem under rettssaken.

De ønsker heller ikke å snakke om bakgrunnen sin, eller på hvilket militært nivå de er trent.

Det de ønsker å snakke om er overgrepene i fenglset. De forteller om en liste over overgrep de er i ferd med å sluttføre. En liste de ønsker å overbringe til blant annet FN.

SISTE NYTT

Siste nytt