Nordkoreanere må jobbe 70 dager i strekk og kan bare kjøpe seg fri

Under regimets arbeidskampanje «Kampen på 70 dager» må nordkoreanere jobbe 70 dager i strekk. Hvis de vil ha fri, må de betale for det, skriver avisen Time.

Kim Jong Un

Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Foto: KCNA / Reuters

Regimet i Nord-Korea beordrer regelmessig intense arbeidsperioder for å få innbyggerne til å jobbe hardere, skriver avisen Time.

Nylig startet arbeidsperioden «Kampen på 70 dager» – som varer i 70 dager, uten avbrekk.

Det er en forventning om at alle jobber ut hele perioden og arbeiderne får kun fri dersom de kjøper feriedager fra regjeringen i løpet av en tiukersperiode, skriver Radio Free Asia (RFA).

Én fridag koster like mye som to månedslønner

​ – Hvis du betaler tre kinesiske yuan eller en halv amerikansk dollar, kan du offisielt ta en fridag, ifølge en anonym kilde fra Yanggang-provinsen som RFA siterer.

Dette høres ikke ut som et stort beløp, men i Nord-Korea er det det dobbelte av hva den gjennomsnittlige nordkoreaneren tjener i løpet av en måned.

– Det er ikke enkelt å tjene så mye, selv for dem som jobber på markeder dagen lang. Fattige folk kan bare kjøpe en eller to fridager dersom det skjer en krise, sier kilden videre.

De som har penger kan imidlertid kjøpe seg ut i hele perioden, skriver RFA.

Hard valuta

Kilden sier også at det er lettere å få en fridag hvis man betaler med utenlandsk valuta – man må betale dobbel pris i lokal valuta.

Dette kan også sees på som et kynisk forsøk på å reise hard valuta, som betyr liten inflasjon og høy omsetning, skriver RFA.

– Dette gjør at verdien av nordkoreansk valuta blir svakere, sier kilden.

Nylig innførte FN ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea etter at landet utførte flere atomtester og oppskytingen av en ballistisk rakett.

– Under dagens situasjon hvor USA-imperialismen og dens tilhengere er desperate etter å presse vårt sosialistiske system, er alle partimedlemmer enige om å skryte av vår styrke i protest, skriver politbyrået i Nord-Korea i et skriv som NK News siterer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt