NRK Meny
Normal

Ingen klar etterfølger til Kim Jong-il

Kim Jong-ils yngste sønn Kim Jong-un, som har blitt nevnt som en mulig etterfølger til Nord-Koreas leder, ble ikke valgt inn i landets nasjonalforsamling i går.

Kim Jong-il

Kim Jong-il mottar en stemmeseddel i valgkrets 333.

Foto: Korean Central News Agency / AP

Listen over nye og gamle medlemmer av nasjonalforsamlingen, Den høyeste folkeforsamling, ble offentliggjort på statskanalen Korean Central TV, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

På listen over de 687 lovgiverne i nasjonalforsamlingen var imidlertid ikke Kims yngste sønn, 26 år gamle Kim Jong-un, som enkelte analytikere har nevnt som en mulig etterfølger til Kim Jong-il.

Sørkoreanske medier meldte i går at Kim Jong-un var på listen over kandidater til nasjonalforsamlingen, noe som viste seg å være feil.

Dersom han hadde vært på listen, ville dette vært et første tegn på hvem Kim Jong-il ønsker som sin etterfølger.

LES: Svært spent på Korea-halvøya

LES: Nord-Korea setter hæren i beredskap

- Alle deltok i valget

Ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA var valgdeltakelsen på hele 99,98 prosent.

KCNA melder at ”alle” de registrerte velgerne deltok i valget. Unntaket var velgere som oppholdt seg til sjøs eller utenlands.

I tillegg skal utenlandske statsborgere i Nord-Korea ha fått lov til å stemme i valget, mens eldre og syke fikk angivelig gi sin stemme ved hjelp av såkalte mobile valgurner.

Valgkrets 333

I nasjonalforsamlingen er det bare én kandidat i hver valgkrets, og alle skal ha vært forhåndsgodkjent av ledelsen i landet.

Kim Jong-il stilte til valg i valgkrets 333, som er et koreansk lykketall, og fikk ikke uventet 100 prosent av stemmene.

Den nyvalgte nasjonalforsamlingen vil senere godkjenne Kim som formann i Den nasjonale forsvarskommisjonen, som er landets mest innflytelsesrike organ, melder nyhetsbyrået AFP.

Kim Jong-il tok over ledelsen i Nord-Korea etter at hans far og grunnleggeren av Nord-Korea, Kim Il-sung, døde i 1994.

Ifølge ubekreftede rapporter skal Kim ha tre sønner og en datter med tre forskjellige kvinner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt