Hopp til innhold

Nord-Korea truer med fysisk reaksjon på USAs tiltak

Nord-Korea sier de kommer til å svare på USAs trusler etter senkingen av et sørkoreansk krigsskip i mars.

Hillary Clinton på besøk i Nord- og Sør-Korea

Nordkoreanske soldater fulgte Hillary Clinton med argusøyne da hun besøkte den demilitariserte sonen som deler Nord- og Sør-Korea.

Foto: MARK WILSON / Afp

Under et besøk i Sør-Korea onsdag offentliggjorde utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates at USA vil iverksette nye, omfattende sanksjoner mot Pyongyang.

I tillegg vil de delta i en stor militærøvelse sammen med Sør-Korea på søndag for å gi et avskrekkende signal til Nord-Korea. Håpet er at øvelsen skal motvirke framtidige nordkoreanske angrep.

Bakgrunnen for militærøvelsen er beskyldningene om at Nord-Korea står bak senkingen av det sørkoreanske krigsskipet Cheonan i mars i år. USA gikk tidlig ut og ga sin støtte til Sør-Korea.

– Nord-Korea vil svare på trusselen

I dag svarer Nord-Korea på USAs planer, og truer med fysiske reaksjoner dersom planene blir realisert.

– Dette er å gå imot suvereniteten og sikkerheten til Nord-Korea, sier landets talssmann Ri Tong-il, ifølge Reuters.

Tong-il, som deltar på Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEANs regionale forum i Vietnam fredag, mener planene om en marineøvelse innebærer en trussel til hele den koreanske halvøya.

– Nord-Koreas posisjon er klar. Det vil bli en fysisk reaksjon på trusselen USAs militære kommer med, sier han.

– Farlig og provoserende

Hillary Clinton, som også deltar på sikkerhetsmøtet i Hanoi, mener at Nord-Koreas atferd er både farlig og provoserende.

– En fredsavtale som omhandler utfordringene på den koreanske halvøya er bare mulig dersom Nord-Korea endrer atferden sin fundamentalt, sier Clinton til nyhetsbyrået AFP.

Hun opplyste samtidig at president Barack Obama vil invitere de sørøstasiatiske lederne til et toppmøte i USA i oktober. Obamas administrasjon har sagt at de ønsker å gi mer oppmerksomhet til regionen enn det som var tilfellet under Bushs ledelse.

Obama har ikke selv anledning til å delta på årets møte, men Clinton sier til AFP at hun vil møte i hans sted.

SISTE NYTT

Siste nytt