Hopp til innhold

Nordkoreanske soldater følger Hillary Clinton med argusøyne

Hillary Clinton ble holdt under streng oppsikt da hun besøkte den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea i dag.

Hillary Clinton besøker DMZ

Hillary Clinton hadde øynene til nordkoreanske soldater i ryggen under hele besøket.

Foto: Paul J. Richards / Ap

Amerikanske diplomater og militære ledere kom på et fellesbesøk utenom det vanlige til den demilitariserte sonen som deler Nord-Korea og Sør-Korea onsdag.

Gjennom besøket ønsker utenriksminister Hillary Clinton å vise sin støtte til myndighetene og befolkninga i Sør-Korea, som lenge har beskyldt Nord-Korea for senkingen av et sørkoreansk krigsskip tidligere i år.

– Det slår meg at selv om det kun er ei tynn linje som skiller landene, er det to vidt forskjellige verdener, sa hun til reporterne i reisefølget.

Clinton, som blant annet reiser sammen med forsvarsminister Robert Gates, landa i Sør-Korea onsdag morgen. De ankom det betente området som deler de to landene senere på dagen. I ettermiddag vil de delta i ei minnemarkering for å hedre ofrene som gikk ned med skipet Cheonan i mars i år.

Besøket så ut til å overraske de nordkoreanske vaktene, som fulgte hvert eneste skritt Clinton tok under besøket.

Video Hillary Clinton i DMZ-sonen på Koreahalvøya

VIDEO: Det er første gang Hillary Clinton besøker DMZ-sonen som deler Nord- og Sør-Korea.

– Stagnert i isolasjon

Etter mange år med autoritært styre fikk Sør-Korea et demokratisk styresett i 1993. I dag er landet blant verdens 20 største økonomier. Nord-Korea derimot, blir sett på som et av de mest autoritære og isolerte kommunistregimene i verden. Kontrasten er derfor stor mellom de to nabostatene.

– Sør-Korea har vært gjennom en ekstraordinær prosess i motsetning til Nord-Korea, som har stagnert i isolasjon. Folket i nord har lidd i mange år, sier Clinton til AFP.

Clinton mener senkingen av Cheonan føyer seg i rekka av hendelser som virker provoserende på omverdenen. 46 personer omkom da skipet gikk ned.

– Senkingen av skipet Cheonan viser at Nord-Korea fortsetter historien med sin forutsigbare, og til tider provoserende, oppførsel, legger hun til.

Ifølge AFP advarer Clinton Nord-Korea mot å komme med flere trusler om militære aksjoner mot naboen i sør. Hun sier at USA da vil vurdere sanksjoner som vil gå utover våpenhandelen i landet og nordkoreanske formuer i utlandet.

Hun understreker imidlertid at eventuelle sanksjoner ikke vil ramme befolkningen i Nord-Korea.

– Det skumleste stedet på jord

Dette er Clintons første besøk til den demilitariserte sonen. I 1993 var ektemannen Bill Clinton var på besøk. Han beskrev området som det skumleste stedet på jord.

Anledningen for dagens besøk er en felles militær øvelse USA skal ha sammen med Sør-Korea senere denne uka. Øvelsen, som har som hovedmål å vise styrke mot Nord-Korea, har fått navnet «Invincible Spirit».

– Vi håper at Nord-Korea følger med, og at myndighetene i landet vil forstå at vi er fullstendig forplikta til å forsvare Sør-Korea, sa en talsmann for utenriksdepartementet til CNN tirsdag.

Rundt 8000 personer, 20 skip og 200 fly skal etter planen delta i øvelsen, ifølge CNN.

– Vi vil fortsette å sende signaler mot nord om at det finnes en annen vei. Fram til de endrer retning, vil USA stå bak folket og myndighetene i Sør-Korea, sier Clinton.

Hillary Clinton

Hillary Clinton speider mot Nord-Korea under besøkte til den demilitariserte sonen. I bakgrunnen står forsvarsminister Robert Gates.

Foto: Paul J. Richards / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt