Nå kan du løpe maraton i Pyongyang

New York, London og Berlin er allerede etablerte maratonbyer. Nå vil nordkoreanske myndigheter trekke løpeglade turister til hovedstaden.

Nord-Korea maraton

En nordkoreansk soldat holder vakt under fjorårets maratonløp i Pyongyang. For første gang på nesten 30 år får også hobbymosjonister lov å delta i løpet.

Foto: David Guttenfelder / Ap

Turoperatører har opplevd en overveldende pågang fra mosjonister som vil jogge gjennom hovedstadsgatene i det lukkede diktaturet Nord-Korea.

Til tross for at myndighetene styrer innbyggerne med jernhånd og stadig rasler med sablene overfor USA og naboene i sør, forsøker de samtidig å tiltrekke seg turister til kommuniststaten.

Åpnet skisenter

Rett over nyttår ble det kjent at Nord-Korea har åpnet et skisenter i Masik. Kim Jong-un selv ble avbildet da han testet skiheisene i anlegget.

Andre gjester var det vanskelig å få øye på på bildene. Mange av dem som bor i diktaturet er nok mer opptatt av å dekke det nødvendige matbehovet sitt framfor å stå på slalåm i skianlegget.

Kim Jong-un forsøkte også å vise landet fra en annen side da basketballstjernen Dennis Rodman besøkte landet uken etter for å spille landskamp mot det nordkoreanske basketlandslaget.

Vil ha en spesiell opplevelse

13. april står hovedstaden igjen i sentrum for et sportslig arrangement, når landet for første gang åpner maratonløpet sitt for turister.

En håndplukket gruppe med profesjonelle løpere fra hele verden er spesielt invitert til helmaratonet, mens halvmaratonet er åpent for alle som ønsker.

Og muligheten for å løpe gatelangs i Pyongyang har tydelig vekket interessen blant mosjonister i utlandet.

– Jeg tror nok en stor del av interessen skyldes Pyongyang-delen, mer enn maraton-delen, sier Simon Cockerell i det kinesiske reisebyrået Koryo tours til AP.

Han tror folk har lyst til å delta på noe spesielt og kunne ha en god historie å fortelle til venner og kjente.

Han har alene organisert maratonreisen for rundt 200 løpere.

Ikke publikum i løypa

Maratonarrangementet går over tre dager og kulminerer i feiringen av den tidligere lederen Kim Il Sungs fødselsdag 15. april.

Fullmaratonet utgjøres av fem runder rundt hovedstaden med start og mål på Kim Il Sung-stadion.

Nord-Korea maraton

Publikum får ikke lov til å heie på utøverne underveis i løypa. Her krysser løperne bybroa i Pyongyang under maratonløpet i 2013.

Foto: David Guttenfelder / Ap

Tilskuerne får ikke lov å følge løpet ute i løypa, men blir underholdt med fotball og håndballkamper og en kamsportoppvisning på stadion i påvente av at løperne kommer tilbake.

Løpere som ikke klarer å fullføre maratonet på under fire timer vil bli eskortert tilbake til målområdet.

Åpner opp

Mens resten av landet fortsatt er forbudt område for folk utenfra, har nordkoreanerne gradvis åpnet for turisme i hovedstaden.

Pyongyang med sine brede avenyer og storslåtte monumenter har blitt et utstillingsvindu for hvordan landets myndigheter ønsker å framstille landet til det internasjonale samfunnet.

– Landet har generelt sett blitt mer positivt innstilt til turisme, sier Andrea Uri i Uri tours som blant annet har booket maratontur for 20 amerikanske mosjonister.

I herreklassen i fjorårets maraton ble etiopieren Ketema Nigusse best med tiden 2.13.04. Beste kvinne ble Nord-Koreas egen Kim Mi Gyong med tiden 2.26.32.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt