NRK Meny
Normal

Politisjefen i Nigeria har fått sparken

Sjefen for politiet i Nigeria og seks av hans nærmeste medarbeidere har fått sparken etter omfattende uro i landet.

Goodluck Jonathan og Hafiz Ringim

Nigerias president Goodluck Jonathan og den nå avsatte politisjefen Hafiz Ringim.

Foto: EMMANUEL WOLE / Afp

Det er president Goodluck Jonathan som har sparket Hafiz Ringim og de andre polititoppene.

Mohammed D. Abubakar

Den nyutnevnte politisjefen i Nigeria Mohammed D. Abubakar får en vanskelig oppgave med å bekjempe Boko Haram.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Presidenten har utpekt Mohammed D. Abubakar som ny sjef for ordensmakten, og sier at landet trenger en ny politiledelse.

Landets nye politisjef har allerede en høy stilling i politiet der han har jobbet siden 1979. I likhet med forgjengeren er han muslim fra den urolige nordlige delen av landet.

Boko Haram

Jonathan sier dette er første del av en omfattende reorganisering av politi- og sikkerhetsstyrken. Hensikten er å gjøre den mer effektiv, og i stand til å møte den økende sikkerhetsutfordringen Nigeria står overfor.

Jonathan selv har måttet tåle sterk kritikk fordi han ikke har kunnet forhindre de nærmest daglige angrepene fra de ytterliggående islamistene i organisasjonen Boko Haram, og kritikerne har etterlyst utskiftinger i politi og sikkerhetsapparat.

Boko Haram drepte over 500 mennesker i 2011, og over 250 de første ukene av 2012. Verst har det vært i byen Kano , der over 160 mennesker ble drepte i en rekke angrep med bomber og maskingevær sist fredag.

Flere offentlige bygninger som politistasjoner og passkontorer var mål for de over 20 bombeangrepene.

Kano er Nigerias nest største by med over 10 millioner innbyggere, og ligger i det hovedsaklig muslimske Nord-Nigeria.

Kano, Nigeria

Over 160 mennesker ble drept da Boko Haram-aktivister angrep offentlige bygninger i Kano.

Foto: STRINGER / Reuters

Fange stakk av

Dråpen som fikk begeret til å flyte over for president var at en varetektsfange som ble pågrepet i forrige uke, mistenkt for å stå bak et bombeangrep 1. juledag, klarte å rømme da han ble transportert til huset sitt utenfor hovedstaden Abuja som politiet skulle gjennomsøke.

Underveis ble transporten angrepet, og fanget stakk av. Sikkerhetskilder kaller slik fangebehandling farlig og mistenkelig.

Boko Haram tok på seg skylden for angrepet 1. juledag som rammet en katolsk kirke der 37 mennesker ble drept og 57 såret. Dette var det dødeligste av flere angrep i julehelgen.

Boko Haram betyr «Vestlig utdannelse er syndig», og har en organisering som minner om Taliban i Afghanistan. Boko Haram kom på banen i 2003, og opererer hovedsaklig i det muslimske nord, og det hovedsaklig kristne sør.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt