NRK Meny
Normal

Hæren mot demonstranter i Nigeria

Nigerianske soldater bruker tåregass og kjører pansrede kjøretøy inn i menneskemengden for å stanse demonstranter i den nigerianske storbyen Lagos. Forrige uke ble om lag 15 mennesker drept i uroligheter i landet.

Lagos

Soldater skjøt i lufta og brukte tåregass mot demonstrantene.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Lagos

Fredag protesterte mange tusen mennesker i Lagos mot myndighetenes økte bensinpriser.

Foto: Sunday Alamba / Ap

I morges kunngjorde president Goodluck Jonathan at bensinprisen i landet blir redusert med 30 prosent. Den siste uka har sinte nigerianere demonstrert mot at myndighetene økte prisen på bensin i begynnelsen av januar.

Titusenvis av nigerianere deltok i forrige uke i protestaksjoner mot fjerningen av bensinsubsidiene. I byen Kano, nord i landet, ble to personer skutt og drept da politi og demonstranter støtte sammen.

Til sammen skal minst 15 mennesker ha mistet livet i sammenstøt forskjellige steder i landet. Ifølge det internasjonale Røde Kors skal så mange som 600 blitt skadet i urolighetene.

Fortsetter å demonstrere

Lagos, Nigeria

Demonstranter flykter fra tåregassen.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Etter et møte mellom presidenten og fagforeningsledere i går, ble forbundene enige om å fortsette streiken i protest mot bensinprisene. Men de oppfordret sine medlemmer til å droppe gateaksjoner i frykt for uro og flere sammenstøt.

Denne oppfordringen har tydeligvis ikke blitt fulgt. AFPs reporter i Lagos melder at opptil 1000 personer har samlet seg i gatene i nærheten av demonstrantenes hovedkvarter.

Der ble de møtt av soldater som forsøkte å spre dem ved å kjøre sine kjøretøyer inn i folkemengden. Det er ikke meldt om skadde herfra.

Soldater har også satt opp veisperringer i Lagos. Der stanset de biler og ransaket dem for å hindre flere i å delta i demonstrasjonene.

Frykt for nye sammenstøt

Mange nigerianere opplever drivstoffsubsidier som det eneste godet de får av landets oljerikdom. Nigerias regjering mener på sin side at det er helt nødvendig å fjerne subsidiene for å bedre landets økonomi.

Presidenten mener protestene har blitt overtatt av personer som ønsker å fremmer uro og anarki. Og han oppfordrer fagforeningene til å be sine medlemmer om å gå tilbake til arbeidet og avblåse streiken.

– Vi vil ikke gå på jobb, men holder oss hjemme. Vi ønsker ikke å sette uskyldige liv i fare, sier fagforeningsleder Abdulwahed Omar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt