Hopp til innhold

Narkosiktedes far refser norsk UD

Faren til én av de tre narkosiktede norske kvinnene som sitter fengslet i Bolivia, mener UD lukker øynene for det korrupte rettssystemet i landet.

Hallgeir Øygarden
Foto: NRK

Det har snart gått ett år siden tre norske kvinner ble pågrepet av politiet i Bolivia med 22,5 kilo kokain i bagasjen.

LES OGSÅ: Tatt med 20 kilo kokain i Bolivia

De tre sitter nå fengslet i påvente av at rettssaken skal komme opp.

Én av de siktede, en 18 år gammel kvinne fra Sørlandet, skal i januar ha blitt «sjekket ut» av saken, ifølge hennes norske advokat.

LES OGSÅ: - 18-åring la kortene på bordet
LES OGSÅ:
Fortsatt fengsel i Bolivia

Den bolivianske statsadvokaten varslet at saken mot kvinnen snart ville bli formelt henlagt.

Presset for penger

Kvinnens far, Hallgeir Øygarden, ble derfor sjokkert da det plutselig kom et krav om penger:

– Vi fikk et tilbud via en advokat om at de skulle ha 60.000 dollar for å la henne få dra hjem. Det tilbudet lo vi først av, men så viste det seg at vedkommende advokat og aktor som leder saken har veldig tette forbindelser, sier Øygarden til NRK.

Hadde UD gjort jobben sin og vist interesse, så hadde de nok aldri våget å presse oss for penger.

Hallgeir Øygarden, far til 18-åringen

Kravet på nesten 400.000 kroner ble ikke innfridd. Senere hevdet den bolivianske statsadvokaten at de hadde mottatt nye beviser fra norsk Kripos som forsterket mistanken om at datteren var medskyldig.

Kripos opplyser at det ikke har pågått noen norsk etterforskning siden desember i fjor, og Øygarden frykter derfor at begrunnelsen for å ikke henlegge saken er fabrikkert.

VIDEO: – Det har vært et sant helvete

Video nsps_upload_2009_4_23_19_7_43_3803.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hallgeir Øygarden forteller om tiden etter at datteren ble fengslet i Bolivia.

Trodde hun skulle til Spania

Hallgeir Øygarden forteller at datteren vokste opp i rolig tettsted utenfor Kristiansand. Hun hadde nettopp flyttet hjemmefra til Østlandet, hvor hun ble kjent med en av de andre kvinnene hun nå sitter fengslet sammen med.

Ifølge faren var det aldri datterens intensjon å reise til Bolivia.
I april i fjor skal de to andre kvinnene ha tilbudt henne å bli med på en jobbtur til Malaga i Spania for å hjelpe til med å male feriehuset til slektninger av en av kvinnene.

Faren mener dette bekreftes av at politiet fant slitte arbeidsklær i datterens bagasje. I tillegg har venner og bekjente av kvinnen oppfattet at hun planla å reise til Spania.

Først i avreisehallen på Gardermoen skal 18-åringen ha fått beskjed om at de to andre hadde en «overraskelse» til henne.

Overraskelsen var at turen istedet gikk til Bolivia, der kvinnene noen uker senere ble pågrepet, mistenkt for alvorlige narkotikaforbrytelser.

VIDEO: – Har anmeldt aktor

Hallgeir Øygarden
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Vil sørge for at aktor blir rapportert til anti-korrupsjonspolitiet.

Lite hjelp fra UD

18-åringen hadde aldri vært i utlandet alene før, men nå sitter hun i varetekt under dårlige forhold i boliviansk fengsel.

Øygarden tok kontakt med Utenriksdepartementet etter å ha mottatt pengekravet, men føler han ikke ble tatt på alvor:

– Når vi da prøver å få litt hjelp fra UD for å få fjernet vedkommende aktor, så sier de bare at de ikke kan ta stilling til skyldspørsmålet, Det ba vi heller ikke om, sier Øygarden som mener UD må ta mye av skylda for at familien er utsatt for det han kaller et korrupt rettsvesen:

– Hadde UD gjort jobben sin og vist interesse, så hadde de nok aldri våget å presse oss for penger. Men når de ser at det er helt minimal oppfølging, så er det klart at de tror det er fritt fram, sier Øygarden til NRK.

– Sterk historie

Familien Øygarden har nå sendt brev til Kontroll- og konstitusjonskomitéen på Stortinget og klaget på UDs håndtering av saken.

Hvis det er slik at departementet har gjort en for dårlig jobb, så må vi be dem om å trå til og faktisk hjelpe til.

Lodve Solholm, leder i Kontroll- og konstitusjonskomitéen

Komité-leder Lodve Solholm (Frp) sier farens historie gjør inntrykk:

– Jeg skjønner godt fortvilelsen som de pårørende her sitter med. At datteren deres, som de delvis har fått dokumentert at er uskyldig, blir sittende i fengsel der borte er trist, sier Solholm til NRK.

Han sier de nå vil ta saken videre og be Utenriksdepartementet kommentere innholdet i brevet.

– Hvis det er slik at departementet har gjort en for dårlig jobb, så må vi be dem om å trå til og faktisk hjelpe til, sier Solholm.

– Tungt inne i prosessen

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet Bjørn S. Johansen bekrefter at Øygarden tok kontakt med dem etter at pengekravet ble framsatt:

– Vi er kjent med denne beskyldningen og vi er i dialog med advokatene til de som sitter fengslet. Vår holdning så langt har vært at for å kunne følge opp, så må dette anmeldes i Bolivia. Det har vært en lang sak hvor vi har vært tungt inne i hele prosessen.

Han svarer slik på kritikken om at UD ikke har gjort nok for å bistå kvinnen.

– Vi har forståelse for at dette er en frustrerende situasjon, men vårt hovedfokus er fortsatt på å bistå disse jentene som sitter fengslet. Det har vært en lang sak hvor vi har vært tungt inne i hele prosessen, sier Johansen.

SISTE NYTT

Siste nytt