Titusener i gatene da palestinsk tenåring ble begravet

JERUSALEM (NRK.NO): Tusener av israelske soldater og palestinere fylte gatene da Mohammed Abu Khdeir ble gravlagt øst i Jerusalem.

Palestinere med flagg i Jerusalem

Tusenvis av palestinere var ute i gatene da kisten til 17-åringen ble båret ut av moskéen i Shaufat.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Palestinere i Jerusalem

Palestinere viftet med flagg ved inngangen til gravstedet i Shaufat, mens det ventet på at liket med den drepte 17-åringen skulle komme.

Foto: Sidsel Wold / NRK
Familien Khaders hus

Et stort bilde av Mohammed Abu Khader var fredag hengt opp på familiens hus i Øst-Jerusalem.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Familien til Mohammed Abu Khader fikk endelig utlevert liket av den drepte tenåringen etter fredagsbønnen fredag.

Tenåringen ble funnet drept onsdag morgen, og skulle etter tradisjonell islamsk skikk vært begravet innen 24 timer.

Familien måtte imidlertid vente til fredag ettermiddag før de fikk overlevert liket, som da ble båret inn i moskeen i Shaufat øst i Jerusalem.

Etter at familien hadde bedt for ham inne i moskeen ble han Khader båret ut i en kisten som var svøpet inn i det palestinske flagget.

Deretter ble kisten båret rundt i gatene i Shaufat-bydelen der det var titusener av mennesker til stede. Mange av dem som var til stede ropte «Allahu Akbar» - «Gud er stor».

Mange maskerte unge menn

Til vanlig er kvinner og menn separert ved en muslimsk begravelse, men under dagens begravelse var begge kjønn til stede sammen,

Etter å ha blitt båret rundt i gatene ble kisten med Mohammed Abu Khader båret inn på den lokale gravlunden, der han ble begravet.

Mange av de tilstedeværende i gatene i Øst-Jerusalem er maskerte unge menn.

Muslimene er nå inne i fastemåneden Ramadan, der de ikke kan spise og drikke før solnedgang, hvilket bidrar til å øke temperamentet på mange av dem som er til stede under begravelsen.

Fra israelsk side er det et massivt oppbud av sikkerhetsstyrker i området. Både opprørspoliti og grensestyrker er til stede i stort antall.

Ble nektet adgang i gamlebyen

Tidligere i dag, på det som er den første fredagen i Ramadan samlet tusener av palestinere seg for å be i den hellige Klippemoskeen.

I år fikk imidlertid ikke alle inngang i gamlebyen. Kun palestinske menn over 50 og kvinner fikk adgang i gamlebyen der den hellige Klippemoskeen ligger.

Israelsk opprørspoliti på plass utenfor Damaskus porten i Jerusalems gamleby.

Israelsk opprørspoliti på plass utenfor Damaskus porten i Jerusalems gamleby.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Dette begrunner politiet med sikkerhetshensyn.

Det var forventet flere titalls tusen palestinere til Al-Aqsa komplekset fredag. I dag var det imidlertid kun 8000 palestinere på Al-Aqsa området, sier talsmann for Israels politi til AFP. På samme dag i fjor skal det ha vært så mange som 80 000 der.

Disse to palestinske guttene slapp ikke inn i Jerusalems gamleby idag.

Disse to palestinske guttene slapp ikke inn i Jerusalems gamleby i dag. Israelsk politi har sperret gamlebyen med muslimenes hellige steder med flere jernringer.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Israels statsminister har uttalt at Israel vil forholde seg rolige dersom Hamas er rolige. I morgentimene fredag meldte BBC at Hamas er klare for våpenhvile dersom Israel stanser luftangrepene mot Gazastripen.

Dermed ventes det å se hvem som gir seg først.

SISTE NYTT

Siste nytt