Lørdag formiddag kommer det meldinger om at to personer skal ha blitt såret da en mann begynte å skyte mot folk utenfor Gamlebyen i Øst-Jerusalem.
Nødetatene sier til AFP at de to har fått alvorlige skuddskader.
Det samme byret melder med politiet som kilde at gjerningspersonen var en tretten år gammel palestiner.
Israelsk politi sier ifølge Reuters at de etterforsker angrepet som terror.
Ifølge politiet skjøt gjerningspersonen i går mot en gruppe israelere som var på vei ut av en synagoge i det okkuperte Øst-Jerusalem, meldte flere medier.
Angrepet skal ha skjedd rundt 20.15 lokal tid (19.15 norsk tid), skriver nyhetsbyrået Reuters.
Politiet regner skytingen som en terrorhendelse.
Bilder fra åstedet viser flere ofre liggende tildekket i vegen utenfor synagogen.
Foto: AMMAR AWAD / ReutersBlant de syv drepte, skal det være en 15 år gammel gutt, skriver Aljazeera.
Ti personer skal ha blitt såret i angrepet. Tre av disse ble fraktet til sykehus med kritiske skader, skriver avisen Haaretz
De skal være mellom 14 og 70 år.
Gjerningspersonen skal ha blitt skutt og drept på stedet, ifølge både israelsk politi og helsevesen. Politiet sier til Reuters at han var en 21 år gammel palestiner fra Øst-Jerusalem.
Hyller angrepet
De militante palestinske gruppene Hamas og Islamsk hellig krig hyller fredagens angrep.
Situasjonen er spent i området etter at minst ni palestinere ble drept i en flyktningleir i Jenin på Vestbredden på torsdag.
Sammenstøt mellom israelske soldater og palestinske demonstranter på Vestbredden i dag.
Foto: AHMAD GHARABLI / AFPDette var et av de dødeligste angrepene på lang tid og var rettet mot militante islamistgrupper i området. Sivile liv gikk også tapt.
En talsperson fra gruppen Hamas sier at skyteepisoden fredag var et svar på militæraksjonen i Jenin dagen før.
Fordømmer angrepet
Storbritannia, USA, og FN fordømmer terrorangrepet som fant sted på den internasjonale Holocaustdagen.
– Å angripe en gruppe mennesker ved en synagoge på markeringsdagen for Holocaust, og under sabbaten, er forferdelig. Vi står med våre israelske venner, tvitret Storbritannias utenriksminister James Cleverly fredag kveld.
USAs president Joe Biden har bedt sitt nasjonale sikkerhetsteam om å tilby all hjelp, både til de som er såret og for å få gjerningspersonene fremstilt for retten.
– Vi gir vår fulle støtte til regjeringen og folket i Israel, sier pressesekretær i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre i en uttalelse.
FNs generalsekretær António Guterres er dypt bekymret over opptrappingen av volden i Israel og i de okkuperte palestinske områdene. Han ber partene om å vise tilbakeholdenhet.
– Guterres fordømmer på det sterkeste dagens terrorangrep. Det er spesielt avskyelig at det skjer ved gudshus, på dagen for markeringen av Holocaust, sier talspersonen for FNs generalsekretær, Stephane Dujarric.
Rakettangrep
Natt til i fredag ble to raketter avfyrt fra Gazastripen mot den sørlige delen av Israel. Begge rakettene ble skutt ned.
Gruppen Islamsk hellig krig har påtatt seg ansvaret for angrepet.
Det Israelske raidet på Vestbredden utløste sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater på Vestbredden torsdag.
Foto: Majdi Mohammed / APIsrael sendte deretter opp jagerfly som gikk til luftangrep mot treningssentre for palestinske militante grupper. Øyenvitner og lokale medier opplyser at droner skjøt to raketter mot en base på den sentrale delen av Gazastripen.
Fare for krig
Volden har eskalert på den okkuperte Vestbredden og flere enn 150 palestinere er drept i løpet av det siste året. Mange av de drepte er i områder der ytterliggående palestinske grupper holder til. Frykten er en ny intifada eller en krig mellom Hamas eller Islamsk jihad og Israel.
Krig oppstår med jevne mellomrom, og det er alltid en stor fare for voldelig opprør, men en intifada skal mer til, ifølge seniorforsker Jørgen Jensehaugen ved Prio.
Førsteamanuensis Jørgen Jensehaugen.
Foto: Høyskolen Innlandet– Selv om det er mye sinne og frustrasjon og legitime ting å være opprørt over, så er palestinerne veldig splittet, og det gjør et totalt samlet opprør mindre sannsynlig. I tillegg er palestinerne blitt mer isolerte, med få allierte i regionen, sier Jensehaugen til NRK.
Det hvite hus sier i en uttalelse at USA er dypt bekymret for volden på Vestbredden og ber begge parter besinne seg. Også FN, Egypt og Qatar har gjort det samme.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel ikke er ute etter å eskalere konflikten, men ber samtidig sine sikkerhetsstyrker være på alerten.
Ekstrem høyreregjering
Noe av bakgrunnen for at det er så spent nå er at Israel har fått en ny regjering, som er den mest ytterliggående regjeringen landet noen gang har hatt.
Itamar Ben-Gvir, minister for nasjonal sikkerhet i Israel.
Foto: Atef Safadi / APNetanyahu lover blant annet å utvide de israelske bosettingene på den okkuperte Vestbredden. Og penger, som skulle ha gått til Palestina, har i stedet blitt satt av til israelere som er ofre for palestinske angrep.
Sentralt i den nye regjeringen er Itamar Ben-Gvir, som er minister for nasjonal sikkerhet, samt Bezalel Smotrich, som er finansminister og samtidig ansvarlig for sivile saker på Vestbredden. Begge er bosettere.
Smotrich og hans radikale blokk har gjennom årene blant annet tatt til orde for en full annektering av Vestbredden, utvisning av «illojale arabere» og at israelske soldater må skyte palestinere som kaster stein.
Palestinere demonstrerer mot Israels raid på Vestbredden torsdag.
Foto: Fatima Shbair / APUSAs utenriksminister Antony Blinken besøker regionen neste uke. Fra før har USA, som er Israels allierte, advart landet mot å gjøre ting som undergraver en tostatsløsning.
- Les også:
- Les også:
Bryter sikkerhetssamarbeidet med Israel
Raidet på Vestbredden torsdag førte til at palestinske myndigheter brøt sikkerhetssamarbeidet med Israel.
– Sikkerhetssamarbeidet med den israelske okkupasjonsregjeringen eksisterer ikke lenger, sier Palestinas leder Mahmoud Abbas i en uttalelse.
Begravelser av palestinere som ble drept i et Israelsk raid mot Jenin torsdag.
Foto: RANEEN SAWAFTA / ReutersEn stans i sikkerhetskoordineringen mellom Palestina og Israel vil spesielt påvirke mulighetene for å overføre palestinske pasienter fra Vestbredden og Gaza til israelske sykehus.
Palestinske myndigheter har flere ganger tidligere brutt sikkerhetssamarbeidet. USA omtaler Abbas beslutning torsdag som et skritt i feil retning.