Hopp til innhold

Byen der selv politiet skygger unna

Drap er hverdagskost i Mexicos mest voldelige by Ciudad Juarez. Flere hundre kvinner er funnet voldtatt, drept og dumpet i ørkenen, og en ungdomsfest endte i massakre. Juarez er byen selv politiet frykter.

Hjemmet i Ciudad Juarez hvor ungdommer ble drept etter en fest

Hjemmet i Ciudad Juarez hvor ungdommer ble drept etter en fest.

Foto: Scanpix/AP

Ingen kan føle seg trygge i Ciudad Juarez, på grensen til USA - som regnes som verdens nest farligste by etter Mogadishu i Somalia.

Selv politiet føler seg truet og venter med å rykke ut når de hører om skuddveksling - av frykt for å møte noen som er bedre bevæpnet enn dem.

Byen hadde 2600 drap i fjor. Det er tre ganger flere enn i byen med mest kriminalitet i USA, New Orleans.

I gjennomsnitt ble 8 mennesker drept hver eneste dag.

(Artikkelen fortsetter)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siden 2006 har over 14.000 mennesker mistet livet etter drap i byen som i underkant av 1,5 millioner innbyggere. Halvparten av alle narkorelaterte drap i landet, skjer her.

Ved årsskiftet gikk USAs konsul i byen ut og advarte folk mot å reise til byen hvis det ikke er strengt nødvendig. Rundt 60.000 krysser grensen mellom USA og Mexico herfra hver dag.

High school-fest

Nå lover den mexicanske presidenten Felipe Calderon mer politi og soldater i byen etter en ungdomsfest som endte i en massakre.

Ungdommene var på fest i en privatbolig - da væpnede menn skal ha begynt å skyte.

Dødstallet er nå oppe i 16, i tillegg er flere hardt såret.

Ifølge borgermesteren i Ciudad Juarez, Jose Reyes Ferriz, skjedde skytingen uten noen klar bakenforliggende årsak. Han står bak skuddsikkert glass når han holder pressekonferranse om saken. Og det ikke uten grunn.

For selv politiet ble beskutt mens de forsøkte å bære vekk døde og sårede på åstedet etter ungdomsfesten.

Huset der festen ble holdt, ser på bildene ut som et blodbad. Gulv, tak og vegger i flere av rommene er stenket av blod. Også asfalten utenfor huset er farget rød etter sårede forsøkte å flykte.

Venner og familie av de drepte har tent lys og hengt opp tegninger og minneord ved en av husveggene.

Begravelse for 14 av ungdommene som ble drept i Ciudad Juarez, Mexico

Kistene med de drepte ungdommene sto på rekke og rad i et forsamlingshus, hvor sørgende kunne komme sammen.

Foto: Jesus Alcazar / Scanpix/AFP

Narkotikabander og seriemordere

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak massakren på de 16 ungdommene. Men politiet mistenker at en av byens narkotikabander står bak.

Vicente Carrillo Fuentes, sjef over Juarez-kartellet

Vicente Carillo Fuentes arvet Juarez-kartellet etter sin bror.

Foto: Mexican police hand out / Scanpix/AP

For i Juarez er det narkotikabander som regjerer. Ciudad Juarez, som er en av de raskest voksende byene i verden på grunn av storstilt industri, er også tilholdsstedet for en av de mest beryktede narkotikabandene i Mexico, Juarez-kartellet.

Etter at det i 2000 kom i åpen strid med like mektige Sinaloa-kartellet har drapstallene gått rett til værs.

Myndighetene mener de fleste dør i oppgjør mellom narkobandene. Men flere har også mistet livet etter konfrontasjoner mellom kriminelle og politi og soldater.

President Calderon startet i 2006 en aksjon mot den organiserte kriminaliteten i landet. 50.000 soldater ble satt inn i kampen mot bandene og narkokartellene, som ennå ikke er over.

Men det er ikke bare narkobaroner og deres brutale undersåtter som skaper problemer i Ciudad Juarez.

Også en eller flere seriemordere går løs. Og voldtektsmenn.

Over 460 kvinner i byen er hittil blitt voldtatt og drept. Mange av dem ble torturert og holdt i live i flere dager før de ble kvalt. Uker eller måneder etter er de funnet dumpet i ørkenen eller i avsidesliggende områder.

Felles for kvinnene er at de er unge - fra 12 til 22 år gamle. Ofrene er studenter eller fabrikkarbeidere.

I 15 år har seriemorderen gått løs uten å bli pågrepet.

I åtte år skjedde drapene på kvinnene utelukkende i Juarez. Nå drepes også kvinner drept i andre nærliggende byer på like bestialsk vis.

Politiet er blitt kritisert for ikke å gjøre nok.

En dokumentarfilm forsøker nå å rette søkelyset mot drapene:

- Noens datter, søster, mor eller kjæreste. Det er ikke bare familiene som blir rammet med hele nasjonens sjel, sier to av kvinnene i dokumentaren kalt «Juarez - byen hvor kvinner er bruk- og kast-gjenstander».

Kvinne funnet død i Ciudad Juarez, Mexico
Foto: Scanpix/AFP

Også familie og venner av de drepte jentene og kvinnene har forsøkt å legge press på politi og myndigheter ved å organisere seg i Nuestras Hijas de Regreso a Casa A.C. - Må våre døtre komme trygt hjem.

Men i en by der drap er dagligkost er det vanskelig.

- Det er lett å gå fri for straff i dette landet, i Mexico, konkluderer dokumentaren om seriemorderen som går løs.

Ikke trygge

Moren til en av de drepte ungdommene sier de ikke er trygge noen steder.

- De kan komme inn i huset vårt eller drepte barna og ungdommene våre på gata. Det triste er at ingen som kan beskytte oss, sier Teresa Henriquez til media.

Politiet og lokale myndigheter har utlovet en dusør på 1 million pesos for informasjon som kan føre til at de skyldige blir tatt. Tipsene kan ringes inn anonymt.

Før jul opprettet de en telefonlinje, kalt «Crime stoppers» - kriminalitetsstoppere. Det er den første av sitt slag i hele Latin-Amerika.

Men så langt har ikke linjen glødet. Folk er redde. De frykter politibetjenter eller politikere som står i ledtog med narkotika-baronene i området.

Flere demonstrasjoner mot volden, drapene og kvinnemordene, er holdt av rasende innbyggere.

Men det hjelper foreløpig lite.

SISTE NYTT

Siste nytt