Merkel svekket, men klart størst på valgdagsmålingene

Valgdagsmålingen viser at statsminister Angela Merkels konservative parti CDU/CSU ligger an til å få støtte fra 32,5 prosent av velgerne. Mens det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) har sikrer seg sitt første sete i nasjonalforsamlingen.

APTOPIX Germany Election

Merkel er den klare vinner ifølge valgdagsmålingene nå som stemmelokalene er stengt.

Foto: Matthias Schrader / AP

Det har vært knyttet stor spenning til oppslutningen rundt partiet AfD (Alternativ for Tyskland) som ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men som senere har markert seg innvandringskritisk og islamkritisk.

Nå viser valgdagsmålingene at partiet har sikret seg et sete i nasjonalforsamlingen med en oppslutning på 13,5 prosent. Valgdagsmålingen viser også at AfD ender opp som Tysklands tredje største parti.

GERMANY-ELECTION/REACTION AFD

Beatrix von Storch, delstatsleder i AfD-Berlin, har grunn til å smile over de første valgdagsmålingene.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Merkel kraftig tilbake

Straks valglokalene stengte klokken 1800 forelå de første valgdagsmålingene. Ikke overraskende viser de at statsminister Angela Merkels konservative parti CDU/CSU (Kristeligdemokratisk union) får størst oppslutning med støtte fra 32,5 prosent av velgerne.

Stemmer valgdagsmålingen, vil det være Merkels svakeste resultat siden hun kom til makten. Sammenlignet med valget i 2013 er det en tilbakegang på hele 9 prosentpoeng.

– Vi hadde håpet på bedre resultater, sa Merkel da hun entret talerstolen etter at valgdagsmålingene var lagt frem. Hun la så til at hun nå vil utforske alle muligheter for en ny regjeringskoalisjon.

– Vi ønsker å danne regjering, og ingen regjering kan dannes uten oss, sier Merkel.

CDUs hovedutfordrer, sosialdemokratene SPD (Tysklands sosialdemokratiske parti) under ledelse av Martin Schulz, får støtte fra 20 prosent av velgerne. De går dermed også kraftig tilbake fra en oppslutning på 25,7 prosent i 2013. Det tar partiet nå konsekvensene av.

SPD går nå i opposisjon

– I kveld avslutter vi SPDs regjeringsdeltakelse og den sittende storkoalisjonen, sier SPDs leder Martin Schulz.

FDP (Fridemokratene) som står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål går kraftig frem fra en oppslutning på 4,8 prosent under valget i 2013 til en oppslutning på 10,5 prosent i dag ifølge valgdagsmålingen.

Mens Grüne (De grønne) som har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter får en oppslutning på 9,5 prosent.

Die Linke (Venstre) som ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst-Tyskland og avhoppere fra SPD får en oppslutning på 9 prosent.

Både Grüne (De grønne) og Die Linke (Venstre) ligger an til en svak fremgang.

Hvilken koalisjon som skal regjere fremover er ikke klart nå som SPD går i opposisjon.

Både De grønne og liberale FDP uttaler i kveld at de er åpne for å delta i en regjeringskoalisjon med statsminister Angela Merkels konservative CDU.

Stabilt oppmøte

Valgframmøtet i Tyskland er stabilt sammenlignet med 2013-valget og var ved 14-tiden på 41,1 prosent. Det er en ørliten nedgang fra 2013-valget da frammøtet var på 41,4 prosent på samme tidspunkt, ifølge landets valgkommisjon.

Rundt 61,5 millioner mennesker har stemmerett i Tyskland.

De første foreløpige valgresultatene blir kunngjort senere søndag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt