Hopp til innhold

– Jakten på profitt styrer alt

Nesten alle flyktningene som kommer til Europa har vært i kontakt med menneskesmuglere underveis på ferden. Flyktningene beskriver en svært brutal virksomhet, der jakten på profitt styrer alt.

En kvinne bærer sitt barn i land etter ankomst i Aten

En kvinne bærer sitt barn i land etter ankomst i Aten.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

I forrige uke reddet det svenske kystvaktskipet Poseidon over 700 flyktninger fra en skrøpelig farkost utenfor kysten av Libya. Under operasjonen gjorde det svenske mannskapet en viktig observasjon. Bare rundt halvparten av flyktningene om bord hadde redningsvester.

– Vi ser at de med flytevester har betalt mer. De som har betalt mindre får ingen vester og stues ofte ned under dekk der sjansen for å overleve er langt mindre. Det sier Patrik Engström.

Brutal bransje

Engström er sjef for det svenske grensepolitiet og sitter også som styremedlem i det europeiske grensesamarbeidet Frontex. Frontex intervjuer regelmessig flyktninger og migranter som kommer til Europa. De forteller om brutale menneskesmuglere som kun tenker profitt.

– En diabetessyk jente som skulle over Middelhavet hadde medisinene sine i en ryggsekk. Menneskesmuglerne kastet sekken på sjøen, fordi de heller ville ha med en ekstra betalende passasjer, forteller Engström.

Patrik Engstrøm

Patrik Engström er styremedlem i Frontex og sjef for det svenske grensepolitiet.

Foto: Svenska Polisen

Flyktningene betaler mellom 900 og 1200 dollar for de billigste plassene i båtene. Tryggere plasser om bord kan koste opp mot 2500 dollar, ifølge Frontex.

Hittil i år har 351.000 flyktninger og migranter risikert livet ved å ta sjøveien til Europa, viser ferske tall fra International Organization for Migration (IOM). Minst 2.643 båtflyktninger har mistet livet på den farlige ferden over Middelhavet, ifølge IOMs tall. Det reelle tallet er trolig langt høyere.

Migranter ombord på skip i middelhavet

Over 700 flyktninger om bord ble reddet fra denne båten i forrige uke.

Foto: Ap

Multikriminelle smuglere

Ifølge Frontex oppgir 90 prosent av migrantene som når EUs yttergrense at de har vært i kontakt med menneskesmuglere i løpet av ferden mot Europa. Menneskesmuglerne er organisert i nettverk, hvor de ulike nettverkene operer i hvert sitt område. Ifølge Engström er smuglerne ofte multikriminelle som har spesialisert seg på enkelte grenseoverganger.

flyktninger krysser grensen mot Ungarn

Flyktninger klatrer over gjerde på grensen mot Ungarn

Foto: CSABA SEGESVARI / Afp

– De er innblandet i mange ulike typer kriminalitet. Noen ganger smugler de mennesker, andre ganger er det narkotika eller våpen. De vet at på visse tidspunkt er det trygt å passere grensen. Ofte har de betalt noen for disse opplysningene, forteller Engstrøm.

– Smuglerne kan stoppes

I september møtes justis- og innenriksministrene i EU til ekstraordinært møte om flyktningsituasjonen i Europa. Ifølgje Reuters skal det ekstraordinære møtet i all hovedsak dreie seg om politikken rundt returnering av migranter og tiltak i kampen mot menneskesmugling. Patrick Engström mener det er mulig å stoppe smuglerne.

– Det er klart det er mulig å stoppe menneskesmuglingen, men det krever samarbeid på tvers av landegrensene. Man må jobbe bredt og internasjonalt, og investere tid på å avsløre så store deler av smuglerkjeden som mulig. Det er et voldsomt stort arbeid, som krever veldig mye ressurser. Men det er mulig, sier Engström.

SISTE NYTT

Siste nytt