Mener jødiske Dan (37) hindret en massakre

37-årige Dan Uzan ble gjerningsmannens siste offer i København. Han sto mellom gjerningsmannen og en jødisk konfirmasjonsfeiring med om lag 80 gjester i synagogen.

En kvinne legger ned blomster ved synagogen i København

SORG: En kvinne legger ned blomster ved synagogen i København. En 37 år gammel mann ble skutt i hodet og døde senere av skadene natt til søndag.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

37 år gamle Dan Uzan var medlem av Det Jødiske Samfund, og sammen med to politibetjenter holdt han vakt ved inngangen til synagogen i København.

På innsiden var det en jødisk konfirmasjon med rundt 80 personer. Uzan hadde ansvar for adgangskontrollen.

Han ble skutt i hodet og døde foran synagogen i Krystalgade i København litt før klokken 01 natt til søndag.

– Dan stilte opp

Det bekrefter formannen for Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen.

– Dan og hans familie har betalt en urimelig høy pris. Vi er takknemlige for at de stiller opp og hjelper til med vaktholdet, slik at vi kan gjennomføre våre jødiske handlinger. Sånn var Dan. Mange mennesker kan være takknemlige for at han sto der i natt, sier Asmussen.

Han er sterkt berørt av situasjonen og forteller at det jødiske samfunnet er i sorg.

Asmussen tror Dan Uzan avverget en massakre.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis gjerningsmannen hadde klart å komme seg inn i menigheten, sier Asmussen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dan Asmussen, Formann for Det Jødiske Samfund

«En terrorist frarøvet ham hans dyrebare liv»

I en uttalelse Det Jødiske Samfund har lagt ut på sine nettsider, står det at Dan Uzan var et aktivt medlem av menigheten. Det hadde han vært i mange år.

«Dan Uzan var et barn av menigheten. Han tilbragte skoletiden ved den jødiske skole i København og ble senere utdannet cand.polit. ved Københavns universitet. Dan var på fritiden svært engasjert i Det Jødiske Trossamfund. Han rakk å bli 37 år, før en terrorist frarøvet ham hans dyrebare liv,» står det.

Sikkerheten var hevet

Etter skytingen mot debattmøtet ved Østerbro i København, var sikkerheten hevet ved synagogen. Det var to bevæpnede politibetjenter til stede ved synagogen, og formannen i det jødiske samfunet mener den høynede beredskapen forhindret en enda større tragedie ved synagogen.

– Det er uhyggelig og sjokkerende, men jeg må selvfølgelig også si at det kunne gått mye verre. Da kunne gjerningspersonen kommet seg inn i meninghetshuset. Det tør jeg rett og slett ikke tenke på, sier Dan Rosenberg Asmussen.

Politibetjentene ble truffet av skudd i benet og armen, men besvarte skuddene fra gjerningsmannen, som stakk av gårde til fots.

Gjestene i konfirmasjonen ble ført i sikkerhet av politiet og tilbudt samtaler med krisepsykolog.

Det er høynet beredskap ved andre jødiske institusjoner i Danmark, og Det Jødiske Samfund vurderer om barn møter opp på Carolineskolen på Østerbro i København mandag morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt