Med lisens til å feste

I Sverige overgår vittige tvitrere hverandre med kvikke kommentarer etter at det nylig ble avslørt at sikkerhetspolitiet, Säpo, har unnet seg selv det som beskrives som «årets personalfest».

Daniel Craig poserer som James Bond i den nye filmen "Casino Royale"

SÄPO hadde valgt et nærliggende tema for personalfesten som skulle få opp stemningen blant ansatte etter et vanskelig år.

Foto: HO / REUTERS

Kommentar, Berit Rekaa

Ingen andre enn James Bond var tema for festen. Mannen som foretrekker sine vodka martinis «shaken», «not stirred».

Men dessverre for hans svenske kolleger så viser det seg å være en stor forskjell på James Bonds MI6 og svenske Säpo.

Mens Bonds sjef M ville kommet unna med regninger for nedskutte fly, sprengte broer og mer, må Säpo nå tåle kraftig kritikk for sin personalfest.

Til Nacka med stil

Vi kan ta det fra begynnelsen.

Svenske Säpo hadde hatt et tøft år med omorganisering og terrortrusler da sjefen i fjor sommer bestemte seg for å muntre opp sine 1000 medarbeidere. Og Anders Danielsson inviterte til James Bond-fest.

Her er en liten smakebit fra regningen:

Et festlokale i Nacka utenfor Stockholm fikk en James Bond-look. Prislapp: 400.000 svenske kroner. Det som var «shaken», «not stirred» kostet 50.000 kr. Forrettsvinen 80.000 kr.

Det blir penger av sånt. 5,3 millioner kroner for å være nøyaktig. Over 5000 kroner pr. kuvert.

Ursula Andress bikini fra Dr.No

Det er ikke kjent gjennom svenske medier om også Bond-damer med tilhørende berømte kostymer deltok på festen.

Foto: KIERAN DOHERTY / REUTERS

Dessverre for Säpo står offentlighetsloven noe sterkere i Sverige enn i James Bonds verden. Dermed kan svenskene lese svart på hvitt hva mat, drikke, dekor og innbudte artister har kostet.

Kun for riksrevisjonens øyne

Det er avisa Dagens Nyheter som har kommet med avsløringene om personalfesten. Samme avis har også fortalt om andre dyre fester i myndighetenes regi.

Inga-Britt Ahlenius er tidligere sjef for den svenske riksrevisjonen og kjent for sin tøffe holdning da hun var sjef for FNs internrevisjon. Hun er ikke nådig.

– Det er dårlig dømmekraft hos ledersjiktet når det ikke er noen grenser for hva man kan koste på seg. Jeg har vanskelig å forestille meg at et privat selskap skulle kunne arrangere et selskap på dette nivået, sier Ahlenius til svensk kringkasting.

Justisminister Beatrice Ask vil ikke uttale seg til Sveriges Television. Men til nyhetsbyrået TT sier hun ganske tørt at det er bra at myndighetene granskes.

Med lisens til å feste

Men selv om Beatrice Ask kjører en «stiff upper lip»-stil i denne saken i beste M-tradisjon, er kommentarene på sosiale medier alt annet enn stive.

Her hagler det med kvikke kommentarer.

Signaturen Brottsanalys skriver for eksempel eks «Danielsson, Anders Danielsson med licens att mångmiljonfesta ...»

En annen mener det hadde vært billigere med både «KGB-fest» og «STASI-fest». Og selvfølgelig er det en som syns at det burde være mulig å hemmeligholde en fest med nettopp Secret Service-temaet James Bond.

Men Sverige hadde ikke vært Sverige hvis ikke diskusjonen hadde tatt en – for oss nordmenn – uventet vending.

For nå går ikke lenger debatten på den noe høye sluttsummen på regningen.

Nei, Riksrevisjonen syns det verste av alt er at den hemmelige James Bond-festen ikke ble lagt ut på anbud blant festfikserselskapene før vedtak ble gjort!

Med sparing i sikte

Nå har hverdagen tatt igjen Säpo. Sjefen heter ikke lenger Anders Danielsson. Han heter Anders Thornberg.

Og den samme Thornberg har akkurat varslet at Säpo-styrken skal slankes med 10 prosent.

Det har nok sin grunn at mannen som kjører i stykker panservogner, biler, fly og motorsykler for millioner i hver film er britisk og ikke svensk.

Det hadde blitt vanskelig for James Bond å slåss med svenske byråkrater i tillegg til verdensskurkene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt