NRK Meny
Normal

Putin: Russiske fly bomber ikke sivile – McCain: Russland bomber CIA-trente opprørere

Ordkrigen mellom USA og Russland om situasjonen og virkeligheten i Syria hardner til.

Russlands president Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin deltok i dag på et møte for Rådet for menneskerettigheter i Kreml.

Foto: Yuri Kochetkov / Ap

I dag fortsatte russiske fly å bombe mål inne i Syria, og for andre dag på rad kritiserte USA de russiske målene.

– Vi var forberedt på propagandakrigen og påstandene om at sivile vil lide, og jeg mener vi ikke skal skjule dette hvis det skjer, fortalte Russlands sterke mann i dag samtidig som han avviste at dette var tilfellet.

– Flere ble meldt døde lenge før de russiske flyene hadde lettet, kunne Putin fortelle.

– CIA-trente opprørere drept

Ifølge myndighetene i Kreml så ble blant annet er en kommandosentral i Hama-området og to våpenlagre ødelagt. I tillegg skal en bilbombefabrikk nord for Homs ha blitt tilintetgjort i et russisk luftangrep.

Det er ikke en beskrivelse det USA-støttede Syriske nasjonale råd enig i. Ifølge dem så mistet 36 sivile livet i gårsdagens angrep i nærheten av Homs.

En annen som sår tvil om det russiske engasjementet er lederen for Senatets forsvarskomité, John McCain.

Han bekrefter i dag at russiske luftangrep ble rettet mot en USA-støttet opprørsgruppe i Syria som har fått trening av CIA.

– Jeg kan absolutt bekrefte at det var angrep mot Den frie syriske hær (FSA), som har fått våpen og opplæring av CIA, fordi vi har snakket med folk der, sier McCain til CNN.

Opprørsgruppene i distriktet Homs er tilknyttet Den frie syriske hær (FSA), en allianse med støtte fra blant andre USA, Tyrkia og flere gulf-stater.

– Assad kjemper ikke mot IS

Innbyggere i Homs forteller om store sivile tap og enorme ødeleggelser etter de russiske luftangrepene. Og mange har sådd tvil om russernes intensjoner er knyttet til deres støtte til sittende president Bashar al-Assad eller om de faktisk ønsker å bidra i kampen mot IS.

– Assad har ikke primært bekjempet de radikale kreftene, han har konsentrert sin kamp om de sekulære kreftene. Dersom Russland støtter ham i den samme strategien, så er det problematisk. Det kan da ses på som om en del av gruppene Vesten støtter, blir bombet av russerne, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen i Forsvaret til NTB.

Noen som derimot støtter det russiske engasjementet er myndighetene i Teheran.

– Iran støtter den russiske operasjonen mot væpnete terrorgrupper i Syria, som på lengre sikt kan bidra til å løse krisen i regionen, sier talskvinnen for utenriksdepartementet i landet, Marzieh Afkham. Iran har lenge gitt sin støtte både økonomisk og militæret til Assad og hans kamp mot sekulære grupper i Syria.

Dette er det første russiske militærengasjementet utenfor den tidligere Sovjetunionen siden okkupasjonen av Afghanistan i 1979, og kan bety en ny storpolitisk dreining av den blodige borgerkrigen der nå tre av verdens fem atommakter har engasjert seg. I tillegg til Storbritannias begrensede støtte til den USA-ledede koalisjonen mot IS. En koalisjon russerne avviser at de ønsker å støtte i sin nåværende form.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt