McCain – Fugl Føniks fra Phoenix

Det er Bill Clinton som blir kalt «The Comeback Kid». Spørsmålet er om ikke John McCain egentlig burde gjøre krav på tilnavnet.

John McCain
Foto: Mary Altaffer / AP

For McCain kan vise til en lang liste heroiske tilbakekomster etter å ha ligget nede med brukket rygg. Og dersom han overtar nøklene til Det hvite hus, vil comebacket anta legendariske proporsjoner.

Nett-tv: Se landsmøtet direkte her fra 01.20

Hardt kvestet

Det er kjent for de fleste at John McCain ble kvestet og nesten druknet da han hoppet ut over Hanoi i fallskjerm under Vietnam-krigen; at han ble tatt som krigsfange; og at han i løpet av fem og et halvt år ble banket opp og torturert, utførte selvmordsforsøk, og var døden nær av dysenteri.

John McCain

John McCain gjennomlevde helvetet som krigsfange i Vietnam.

Foto: AP

At han klarte å komme tilbake psykisk og fysisk fra en slik opplevelse – og har gjort politisk karriere som kongressmann og senator – er i seg selv svært imponerende. Men at han nå er republikanernes presidentkandidat, var det svært få som trodde han ville være i stand til bare for kort tid siden.

Se i nett-tv: Satt fem år i fangenskap

Var upopulær

Arizona-senatoren regnes som en del av venstrefløyen i Det republikanske partiet. Og for bare ett år siden regnet de fleste med at McCain hadde ødelagt sine egne muligheter til å bli president.

I første halvdel av 2007 var McCain på enkelte målinger bare den fjerde mest populære presidentkandidaten til republikanerne med en oppslutning på ned mot 15 prosent. McCain hadde nemlig støttet en reform som skulle gjøre det lettere for USAs 12 millioner ulovlige immigranter å bli amerikanske statsborgere.

Men republikanske velgere startet en grasrotaksjon mot reformen, som dermed aldri så aldri dagens lys. Det ble pinlig tydelig at McCain var i katastrofal utakt med partiets velgerbase. Samtidig trakk både valgkampstrateg- og sjef seg fra McCains apparat.

I tillegg regnet mange McCain som politisk død etter å ha gjort seg selv til en av de mest Irak-krig-villige republikanske politikerne. Han støttet Bush i å sende flere soldater på et tidspunkt hvor USA slet som aller mest i Irak, noe som var veldig belastende for hans popularitet.

Nå som volden i det krigsherjede landet har roet seg kraftig, kan McCain heller innkassere ros for å være standhaftig og langsiktig i sin tankegang.

Tøff kamp mot Bush

McCain opplevde også et tøft nederlag under presidentvalgkampen i 2000. Han satset på å bli republikaneren som skulle overta presidentsetet etter Bill Clinton, og nådde ut til mange med en offensiv bruk av media fra sin kampanjebuss «Straight Talk Express».

McCain vant det første og viktige primærvalget i republikanernes nominasjonskamp da han tok 49 prosent av stemmene i New Hampshire – mot George W. Bushs 30.

Dette førte til en stygg strid mellom de to kamphanene. Det toppet seg da det ble satt ut rykter om at McCain hadde en svart unge utenfor ekteskapet, at han var homofil, mentalt ustabil, og at konen Cindy var et pillevrak.

McCain tapte det neste primærvalget i Sør-Carolina, og kom aldri tilbake, til tross for seiere i Michigan og hjemstaten Arizona.

Sammenlignes med Nixon og Clinton

Åtte år senere cruiset han inn til en komfortabel seier i republikanernes nominasjonskamp.

Kan dette bli et sterkere comeback enn Bill Clintons? McCain sammenlignes med den tidligere presidenten, som kom ingenstedsfra, overvant utroskapsrykter, og sikret gjenvalg i en periode hvor det blåste en republikansk vind over landet.

En annen naturlig sammenligning, er tidligere president Richard Nixon. Han tapte presidentvalget i 1960 mot John F. Kennedy hårfint, noe som til en viss grad skyldes en dårlig tv-opptreden. Nixon kom likevel tilbake og ble valgt både i 1968 og 1972.

Kan bli stiv i formen

I natt taler John McCain til sine egne på republikanernes landsmøte i St. Paul. Han går på scenen cirka klokken 04.00 norsk tid i natt.

Kommentatorer mener at McCains største utfordring blir å kunne bære en hel sal på denne måten. Han regnes for å være svært dyktig på mindre møter og i direkte intervjuer – men at han kan bli stiv i formen når han skal framføre et forberedt manuskript. Dette i skarp motsetning til sin motstander Obama, som begeistret et helt fotballstadion og 38 millioner tv-seere under sin hovedtale i Denver.

McCain må også stille inn finsiktet på kjerneområdene han skal ta seieren på. Ikke minst må han overbevise uavhengige velgere om at han selv er uavhengig, og ikke en del av det etablerte Republikanske partiet.

For som Michael Gerson, som var med på å skrive George W. Bush sine konvensjonstaler i 2000 og 2004, sier at «John McCain har ingen sjanse til å vinne som en typisk republikaner».

Nett-tv: Se landsmøtet direkte her fra 01.20

SISTE NYTT

Siste nytt