– Farvel lille bjørn

Mark «Paddy» Smith måtte identifisere forloveden bare to uker før de skulle gifte seg.

Den britiske legen Karen Woo

Forloveden til Karen Woo måtte identifisere den døde kirurgen. De skulle giftet seg om to uker.

Foto: Nuristan Medical Expedition 2010

Kirurgen Karen Woo var på et humanitært hjelpeoppdrag da hun og åtte andre ble regelrett henrettet i Badakhshan i Afghanistan to uker før hun skulle gifte seg med Smith.

Søndag måtte Smith gjøre den tunge jobben å identifisere forloveden før hun skulle gravlegges i den eneste kristne kirkegården i Kabul.

– Jeg ville bare si farvel til min lille bjørn og forsikre meg om at hun ikke hadde blitt mishandlet før hun døde, sier Smith til den britiske avisen The Guardian.

– Hun var en helt

Ifølge den tidligere offiseren var forloveden skutt, men hadde ikke andre merker på kroppen. Det medisinske apparatet som tok imot Woo og de andre bekrefter dette. De sier at kirurgen ble drept med to skudd.

Ifølge Taliban, som har tatt på seg ansvaret for å ha drept de åtte legene og to tolkene i Kuran wa Minjan nordøst i Afghanistan, skal legene ha blitt henrettet fordi de var kristne misjonærer.

Karen Woo og Nuristan Medical Expedition 2010

Karen Woo under operasjon i forbindelse med Nuristan Medical Expedition 2010.

Foto: Nuristan Medical Expedition 2010

Det avvises i en uttalelse forelderene til Woo har sendt ut. De beskriver Woo som en sann helt som utelukkende var i Afghanistan av humanitære grunner.

Planla og gjennomførte hjelpeoppdrag

Woo jobbet riktignok for International Assistance Mission, men dette skal være en ren humanitær organisasjon som har arbeidet i Afghanistan i årevis. Woo skal også ha vært en av planleggerne av oppdraget kalt Nuristan Medical Expedition 2010 og turen til Nuristan. Hun organiserte pengeinnsamling både i London og Kabul.

Woo, som stiftet organisasjonen Bridge Afghanistan, fortalte hun skulle opprette en kvinne og barn-klinikk i Nuristan, og at med i gruppen som skulle oppover var både andre leger og øyeleger.

Video Tamar Levi

På Facebook-siden til Nuristan-Medical-Expedition skrev hun at turen dit kom til å bli anstrengende, og at store deler av reisen kom til å foregå til fots og med hester som fraktet alt utstyret.

– Ekspedisjonen vil kreve både fysisk og mental styrke, og er ikke uten farer. Men jeg har stor tro på utbredelse av medisinsk hjelp er av aller største viktighet, og at forsøket på å hjelpe dem som trenger det aller mest, er verdt det, skrev hun.

Hun gikk i mars i år også i gang med å lage en dokumentar om hjelpearbeidet i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt