Hopp til innhold

Måtte flys inn til Sørpolen

To av deltakerne fra Jubileumsekspedisjonen Sørpolen 1911–2011 måtte flys inn til Sørpolen, slik at de rekker 100-årsmarkeringen.

Video 5dcd146d-51d4-4433-a2a2-a0e81a4e306c.jpg

Intervju med Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim på Sørpolen

Eivind Molde i Antarktis

– Dette var ikke planen, men vi startet to uker etter Amundsen så vi har hatt det travelt. Mot slutten så vi at det var mulig å nå frem til polpunktet i tide, men det klarte vi ikke, sier ekspedisjonsleder Jan-Gunnar Winther til NRK på Sørpolen.

Winther og Stein P. Aasheim er dermed fremme, mens Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle fortsetter på ski. Ekspedisjonen var kun åtte mil unna Sørpolen da beslutningen ble tatt.

Winther beskriver turen som strabasiøs. – Vi har vært ute i seks uker og har jobbet hardt hver dag, så det har vært tøft, sier han.

Winther, som er direktør ved Norsk Polarinstitutt, ville være til stede på Sørpolen 14. desember. Da er det hundre år siden Roald Amundsen og hans menn nådde polen som de første i verden. Det skal markeres med fest og taler.

Winther sier onsdagens jubileum med statsministeren til stede, er et høydepunkt han ikke vil gå glipp av.

De fire har, som første ekspedisjon siden Amundsen, fulgt polarheltens rute så nøyaktig som mulig.

Aasheim sier det er med blandede følelser han nå stor på polpunktet.

– Det var ikke sånn jeg ønsket å ankomme Sørpolen. Det er fint å være her, men jeg skulle gjerne ha kommet hit på ski, sier Aasheim.

Video 1b3a6ef9-8cd3-4429-bcb8-638d22efa4d5.jpg

Ble flydd inn til Sørpolen

Flere
norske ekspedisjoner

Jubileumsekspedisjonen kom i gang to uker for sent fordi været gjorde det umulig å bli fløyet til Antarktis. Dessuten ble de sterkt forsinket da de kom opp på det antarktiske platå hvor det var ekstrem motvind og over 30 kuldegrader, ifølge NTB.

Likevel har de kun hatt to hviledager. De siste par ukene har de hatt svært dårlig føre. Antarktis' nysnø er noe av det tråeste som finnes å gå på. Amundsen kalte det fiskelim.

Ekspedisjonen med Winhter og Aasheim er ikke den eneste som nærmer seg polpunktet. Flere andre ekspedisjoner prøver også å nå frem innen jubileet onsdag.

Bor på forskingsstasjon

Lørdag måtte en av de andre ekspedisjonene hentes av fly og fraktes til polpunktet, etter å ha slitt med høydeforholdene og høy puls.

Asle T. Johansen hadde store planer om å nå Sørpolen i samme klesdrakt og med samme utstyr som Amundsens ekspedisjon brukte for 100 år siden, men måtte gi opp rundt 40 mil fra polpunktet.

Natt til tirsdag norsk tid kom statsminister Jens Stoltenberg til Sørpolen. Han bor på en amerikansk forskingsstasjon rundt tre timer fra polpunktet.

I går fikk han en orientering om forskningsarbeidet på den amerikanske Amundsen-Scott-basen.

Etter planen skal Stoltenberg ta på seg skiene og gå de siste seks kilometerne inn til Sørpolen sammen med folk som har vært ute på ekspedisjon.

Eventyrer Lars Ebbesen, som denne gang nøyer seg med å følge utviklingen hjemme fra Norge, mener Stoltenberg umulig gå lengre uten å slite seg helt ut.

– Det er et sjokk for kroppen uten akklimatisering. Høydeforholdene tilsvarer 3500–4000 meter over havet i Himalaya, det er rundt 30 minusgrader og mye vind, sier han.

Video Jens Stoltenberg på Sørpolen

På onsdag skal Stoltenberg selv ta skiene fatt.

SISTE NYTT

Siste nytt