Hopp til innhold

– Det er en thriller!

Det er ennå uvisst om polfarerne som i flere uker har kjempet hardt for å nå fram til Sørpolen til Amundsen-jubileet onsdag, kommer fram i tide. I natt norsk tid kom statsministeren til Sørpolen.

Video Jens Stoltenberg på Sørpolen

VIDEO: Statsminister Jens Stoltenberg kom i natt norsk tid til Sørpolen. På onsdag skal han selv ta skiene fatt.

Eivind Molde i Antarktis

– Det som skjedde her var en stor bragd, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK. Det var viktig for å bygge Norge som en ung nasjon, men også viktig for verden, sier han.

Roald Amundsens ekspedisjon la grunnlaget for det omfattende forskingssamarbeidet som en rekke land i dag har i Antarktis.

Forsinkede ekspedisjoner

Mange ekspedisjoner nærmer seg i disse dager polpunktet. Spørsmålet er hvem som når fram innen jubileet onsdag. Flere av ekspedisjonene er kraftig forsinket på grunn av dårlig vær.

Bl.a. er det fremdeles uvisst om jubileumsekspedisjonen med Jan-Gunnar Winther, Vegard Ulvang & co. rekker fram.

– Det er en thriller om de i det hele tatt når fram, eller ikke. De gutta kjemper nå, forteller eventyrer Lars Ebbesen, som denne gang nøyer seg med å følge utviklingen hjemme fra Norge.

Han forteller at ekspedisjonsdeltakerne har hatt lite hvile på veien.

– De har gått over det høyeste og kaldeste i Antarktis og er garantert kjørt nå, forteller han til NRK.

Måtte gi opp 40 mil unna

En deltaker i en av de andre ekspedisjonene måtte lørdag hentes av fly og fraktes til polpunktet, etter å ha slitt med høydeforholdene og høy puls.

Asle T. Johansen hadde store planer om å nå Sørpolen i samme klesdrakt og med samme utstyr som Amundsens ekspedisjon brukte for 100 år siden, men måtte gi opp rundt 40 mil fra polpunktet. Gaute Grindhaug og Agnar Berg i samme følge har fortsatt planer om å gå ferdig turen.

– Da Twin Otteren hentet Johansen fløy de via Vegard Ulvang og co. og tok med seg en del av deres utstyr, slik at de kan ha en sjanse til å spurte inn til jubileet, forteller Ebbesen.

Bor på amerikansk base

Stoltenberg, som ble fraktet inn til Sørpolen i natt, reiste fra Christchurch på New Zealand. Derfra til McMurdo, den amerikanske forskingsstasjonen, er det om lag fem timer med fly, og videre til Sørpolen tar det rundt tre timer.

I dag fikk Stoltenberg en orientering om forskningsarbeidet på den amerikanske Amundsen-Scott-basen, der han også skal bo under oppholdet.

I morgen møter han norske ekspedisjonsdeltakere, som han også etter planen skal gå det siste stykket inn til Sørpolen med.

Jens Stoltenberg "stig i land" på Sørpolen

Jens Stoltenberg «stiger i land» på Sørpolen etter å ha reist fra Christchurch via McMurdo.

Foto: Eivind Molde / NRK

Tar skiene fatt

Onsdag skal Jens Stoltenberg ta skiene fatt og gå inn til Sørpolen sammen med folk som har vært ute på ekspedisjon.

– Etter planen skal han være med å gå om lag 6 kilometer, forteller Ebbesen.

Ifølge ham kan Stoltenberg umulig gå lengre uten å slite seg helt ut.

– Det er et sjokk for kroppen uten akklimatisering. Høydeforholdene tilsvarer 3500–4000 meter over havet i Himalaya, det er rundt 30 minusgrader og mye vind.

Turister og ansatte deltar på jubileumsfeiring

Utenfor stasjonen skal det på onsdag være en stor jubileumsmarkering om ettermiddagen.

Norske og internasjonale jubileumsekspedisjoner deltar, sammen med turister og ansatte på Amundsen-Scott-basen. Senere er det samling for alle norske inne på stasjonen.

Torsdag går turen tilbake til McMurdo, der statsministeren og hans følge skal overnatte. Også Scott-basen (New Zealand) får besøk. Oppholdet i Antarktis, for statsministerens del, blir avsluttet fredag, når flyet returnerer til Christchurch.

Flere av ekspedisjonene skal imidlertid fortsette å gå over Sørpolen etter at Amundsen-året er markert onsdag.

Video Her går polfarerne

VIDEO: Se flybilder fra Antarktis der et titall nordmenn i disse dager er på vei over på ski for å nå Amundsen-jubileet på Sørpolen 14. desember. Foto: Ousland/Latitude Ekspedisjonen.

AKTUELT NÅ