Presidentene markerte 25-årsdagen for Tsjernobyl-ulykken

Ukrainas president Viktor Yanukovych og hans russiske kollega Dmitry Medvedev var i dag på plass i Tsjernobyl for å markere 25-årsdagen for verdens største atomkraftulykke.

Video Se Ukraina og Russlands presidenter markere 25-årsdagen for Tsjernobyl-ulykken

Se Ukraina og Russlands presidenter markere 25-årsdagen for Tsjernobyl-ulykken

31 mennesker døde under eksplosjonen i atomkraftverket i Tsjernobyl natt til 26. april 1986, men Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at opp mot 4000 mistet livet sitt som en følge av spredningen av radioaktive stoffer og stråling.

Ukraina markerer 25-årsdagen for Tsjernobyl-ulykken

Kvinner tenner lys og legger ned blomster under en minneseremoni for de som omkom i og etter katastrofen ved atomkraftverket i Tsjernobyl i Ukraina for 25 år siden.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters
Sarkofagen som innkapsler reaktor 4

Dette bildet viser den såkalte sarkofagen som innkapsler reaktor nummer 4 ved atomkraftverket i Tsjernobyl i Ukraina.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

25-årsmarkeringen for hendelsen får naturlig nok stor oppmerksomhet verden over, og allerede tidlig tirsdag ble det tent levende lys og satt opp bilder av de omkomne.

Nå i ettermiddag besøkte Ukrainas president og Russlands president Tsjernobyl, der de la ned blomster og holdt taler.

Se video fra markeringen øverst i saken.

Unikt besøk

Dmitry Medvedev er den første russiske presidenten som har besøkt Tsjernobyl. I talen sin sa han blant annet at noe slikt aldri måtte skje igjen.

Presidenten hyllet også de som var involvert i ulykken for nøyaktig 25 år siden.

– Hadde det ikke vært for arbeiderne ved kraftverket som ofret sine liv, hadde katastrofen blitt enda større, sa Medvedev.

– Må hindre gjentakelse

Den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj betegnet tirsdag eksplosjonen og brannen ved reaktor nummer 4 i Tsjernobyl 26. april 1986 som «en utfordring av globalt omfang».

– Verdenssamfunnet må stå sammen for å hindre at noe slikt skjer igjen, sa Janukovitsj.

Sammen med sin russiske kollega Dmitrij Medvedev og den russiskortodokse kirkes overhode patriark Kirill besøkte han Tsjernobyl senere på dagen.

Sorgens dag

– Dette er en sorgens dag. Vi sørger over menneskene som for 25 år siden kjempet for å beskytte oss, og vi vil gjøre alt som står i vår makt for å hindre at noe slikt skjer igjen, sa 50 år gamle Gennadij Pikul om brannfolkene og de andre redningsfolkene fra 1986.

På et givermøte i forrige uke kom det løfter om nye bidrag tilsvarende 4,3 milliarder kroner til sikring av Tsjernobyl.

Pengene skal brukes til bygging av en ny, 110 meter høy innkapsling av reaktor nummer 4 og et lager for brukt atombrensel.

Video Bilder fra Tsjernobyl-ulykken

NETT-TV: Bilder fra Tsjernobyl-ulykken i 1986

SISTE NYTT

Siste nytt