Hopp til innhold

Macron lover å plage uvaksinerte

Frankrikes president Emmanuel Macron lover å fortsette å plage uvaksinerte til siste slutt.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier strategien skal gå ut på å plage uvaksinerte til siste slutt.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier strategien skal gå ut på å plage uvaksinerte til siste slutt.

Foto: Nicolas Tucat / AP

– Når det gjelder uvaksinerte, ønsker jeg virkelig å plage dem. Og vi kommer til å fortsette å gjøre det, til siste slutt. Det er strategien, sa Macron i et intervju med avisen Le Parisien tirsdag.

Macron la til at dette vil bety «å begrense deres tilgang til sosiale aktiviteter så mye som mulig».

Uttalelsene kommer samtidig som regjeringen i Paris forsøker å få nasjonalforsamlingen til å vedta at vaksinasjon skal være obligatorisk for å kunne benytte kulturelle aktiviteter, reise med tog eller gå på kafé, fra 15. januar.

Det vil heller ikke lenger bli mulig å vise fram en nylig negativ koronatest eller ha vært smittet fra før, for å kunne få utstedt koronapass, hvis regjeringen får det som den vil.

Demontranter viser sin motstand med plakater i Paris

Forslaget om at kun vaksinerte kan reise med tog eller gå på kafé fra 15. januar, har møtt motstand i Frankrike. Mandag demonstrerte flere i Paris. «Nei. Stopp propagandaen», står det på plakaten.

Foto: SARAH MEYSSONNIER / Reuters

«Sånt skal ikke en president si»

I opposisjonen er reaksjonen på presidentens uttalelser temmelig unison, melder tv-kanalen BFM.

«Sånt skal ikke en president si», sier flere, blant andre Marine Le Pen fra det ytterliggående høyrepartiet, Nasjonal Samling. Hun mener presidenten ikke er verdig sitt embete.

Republikanernes presidentkandidat Valérie Pécresse sier hun er indignert over Macron.

- Han sa blant annet at de ikke-vaksinerte ikke er statsborgere. Det er ikke opp til den franske presidenten å skille mellom gode og dårlige franskmenn. De må man akseptere slik de er, lede dem og samle dem uten å fornærme dem, sier hun til CNews.

Valérie Pécresse

Republikanernes presidentkandidat mener Macron utviser en skrekkelig mangel på empati overfor dem som ikke er vaksinert. - Det er de som nekter av personlig overbevisning og så er det de som ikke kan. Vi trenger ikke et mer splittet Frankrike nå, sier Valérie Pécresse.

Foto: Michel Spingler / AP

Det er ingen helsekrise som rettferdiggjør slike ord, sier Bruno Retailleau, lederen for det konservative Les Républicains. Og han fortsetter:

Macron sier han har lært å elske franskmennene, men det ser ut til at han er spesielt glad i å forakte dem. Man kan oppmuntre til vaksinering uten å fornærme noen eller dytte dem i retning av radikalisering, skriver han på Twitter.

Lederen for kommunistpartiet, Fabien Roussel, kaller uttalelsen både uverdig og uansvarlig.

Når man skal overbevise noen, skal man samle folk, ikke fornærme dem, tvitrer han.

Den franske helseministeren, Olivier Veran, taler i nasjonalforsamlingen.

Den franske helseministeren, Olivier Véran, møtte motstand i nasjonalforsamlingen da han la fram regjeringens forslag om at vaksinasjon skal være obligatorisk for å kunne benytte kulturelle aktiviteter, reise med tog eller gå på kafé, fra 15. januar.

Foto: SARAH MEYSSONNIER / Reuters

Ny smitterekord

Forslaget, som blant annet innebærer at kun vaksinerte kan reise med tog eller gå på kafé fra 15. januar, ble lagt fram for nasjonalforsamlingen mandag.

Men Macron sine uttalelser førte til en så opphetet debatt at politikerne ennå ikke har gjort noe vedtak. Natt til onsdag ga politikerne seg. Behandlingen av saken fortsetter onsdag ettermiddag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I Frankrike har mer enn 90 prosent av de voksne fått to vaksinedoser. Det betyr at vaksinegraden er blant de høyeste i EU.

Rundt 5 millioner franskmenn er ikke vaksinert.

Tirsdag ble det registrert 271.686 nye smittetilfeller i Frankrike. Det er ny rekord.

Smitten har steget raskt i Frankrike og er blant landene med høyest smittetrykk i verden de siste 14 dagene.

SISTE NYTT

Siste nytt