Hopp til innhold
Marine Le Pen på landsmøte i Nasjonal Front
Foto: Philip Alan Lote / NRK

Nasjonal Samling

Oppsummert

Rassemblement National (Nasjonal samling) er det nye navnet på Marine Le Pens ytterliggående høyreparti i Frankrike. Tidligere het partiet Nasjonal front.

 • Marine Le Pen gjenvalgt

  Marine Le Pen er gjenvalgt som partileder for Frankrikes høyreorienterte opposisjonsparti Nasjonal samling. Hun fikk 98,35 prosent av stemmene, og det var ingen motkandidater. Le Pen har ledet partiet i over ti år. Om ni måneder ønsker hun å stille som kandidat i presidentvalget.

 • Smell for Le Pens i regionvalget

  Valgdagsmålinger i Frankrike viser at Macrons parti ikke lyktes i å skaffe seg en tosifret prosentandel av stemmene nasjonalt. Le Pens Nasjonal samling nådde ikke målet om å vinne Provence-Alpes-Côte d'Azur-regionen, som inkluderer Marseille og Nice.

  Valgresultatet ser i stedet ut til å gi en boost til det tradisjonelle høyrepartiet Republikanerne og til Sosialistpartiet, som ble skvist ut da Macron kom til makten i 2017 med det nye partiet Republikken på vei (LREM).

  Valgdagsmålingene, som man regner med vil bli bekreftet gjennom offisielle resultater i løpet av natten, gir høyresiden styringen i sju regioner, venstresiden i fem og korsikanske nasjonalister på Korsika.

  Sosialistpartiet ser ut til å kunne ta makten i flere regioner, delvis gjennom samarbeidsavtaler med ytre-venstre-partiet LFI og det grønne partiet i andre valgrunde.

 • Marine Le Pen for retten

  Marine Le Pen, leder av det franske ytre-høyrepartiet Nasjonal Samling, stilles for retten for å ha delt bilder av drap utført av ekstremistgruppa IS. Strafferammen er tre år. Le Pen delte bildene på Twitter i desember 2015.

  Marine Le Pen
  Foto: Bertrand Guay / AFP

Vil bytte partinavn til Nasjonal sammenslutning

Bannon mener ytre-høyrebevegelsen har historien på sin side: – Vi vil seire

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no