NRK Meny
Normal

Må hente opp arbeiderne om natten

Når redningsfolkene i Chile endelig får boret seg ned til de innesperrede gruvearbeiderne, vil det ta mellom tre og fire dager å hente dem opp. Arbeiderne må hentes opp om natten.

Johnny Barrios er en av gruvearbeiderne som er sperret inne i Chile

Johnny Barrios har fått ansvaret som gruvearbeidernes lege 700 meter nede under jorden.

Foto: Roberto Candia / Ap

Redningsarbeiderne har begynt å bore ned de 700 meterne til de innesperrede gruvearbeiderne. Dersom alt går som smurt kan de bore omtrent 20 meter om dagen.

Får bind for øynene og spesialklær

Hullet må bores to ganger. Først drilles det opp et hull med en diameter på 33 centimeter, og deretter utvides hullet til omtrent 66 centimeter. Når hullet er så stort er alt klart for å sende ned en kapsel som kan hente opp de innesperrede gruvearbeiderne en etter en.

Lappen som reddet de 33 gruvearbeiderne i Chile

Chiles president Sebastian Pinera holder opp lappen som reddet de 33 gruvearbeiderne i Chile.

Foto: HO / Reuters

For å beskytte gruvearbeiderne vil den siste delen av redningsarbeidet vil foregå om natten. Etter flere måneder nede i mørket vil de få bind for øynene når de kommer opp fra bakken.

De vil også få klær spesialdesignet for å beskytte dem mot forfrysninger etter å ha levd flere måneder under ekstremt varme, fuktige og trange forhold.

Har fått ansvaret som mennenes lege

Etter 26 dager i det varme, fuktige dypet i San Jose-gruven omtrent 80 mil nord for Chiles hovedstad Santiago, har noen av gruvearbeiderne fått soppinfeksjoner og sår mens andre viser tegn til depresjon.

I forbindelse med redningsboringen settes det i gang en ny fase i mennenes helseprogram. Etter å ha fått et kriseforråd av mat som skulle vare i 48 timer til å vare i 17 dager, må mennene sakte bli hydrerte og få fastere mat. For å få vann å drikke da ingen lenger trodde de var i live, gravde arbeiderne seg nedover i gruven.

Sakte men sikkert har gruvearbeiderne fått sendt ned drikke, mat og tørre klær. Gruvearbeideren Johnny Barrios, som fordi han har fått en viss medisinsk opplæring er utnevnt til mennens «lege», har gitt alle stivkrampesprøyte og vil i løpet av onsdagen gi alle sammen vaksine mot infuensa.

Røykerne blant gruvearbeiderne nektes sigarettes, men det er sendt ned nikotinplaster for å hjelpe mot symptomene på røyekutt.

Video: Gruvearbeiderne hilser til familiene

Video Gruvearbeiderne hilser til familiene

Reddet av lapp med rød skift

Selve oppheisingen av arbeiderne vil ta mellom tre og fire dager, ettersom en av gangen må forsiktig må hentes 700 meter opp fra hullet.

Borearbeidet som begynte sent mandag kveld, da Strata 950-maskinen var klar, er nøysomt og tidkrevende. De er antatt at redningen vil ta fire måneder.

Mens boringen pågår må de innesperrede gruvearbeiderne jobbe på skift døgnet rundt for å rydde unna stener som faller ned. Samtidig kan alle bare håpe at boringen ikke fører til en ny kollaps.

– De kommer til å hjelpe oss. De vil blant annet gi oss klare medlinger om hvilken tilstand gruven er i, sier sjefingeniør Jorge Sanhueza til nyhetsbyrået AFP.

Gruvearbeiderne ble fanget i gruven da den kollapset 5. august. Først 17 dager senere ble det oppdaget at de fremdeles var i live.

Deres heltemodige historie ble kjent da en lapp med rød skrift ble funnet bundet til en prøveboring 22. august. På lappen sto det: «Vi har det bra i tilfluktsrommet alle 33».

Da var alt håp om å finne dem i live ute, og da de for første gang på 19 dager fikk verbal kontakt med omverdenen, brøt arbeiderne ut i sang.

Strata 950-maskingen som skal bore hull til gruvearbeiderne i Chile

Strata 950-maskingen som skal bore hull til gruvearbeiderne i Chile.

Foto: Felix Alonso / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt