NRK Meny
Normal

Libysk minister får ikke immunitet

Libyas utenriksminister Musa Kusa får ikke immunitet etter at han onsdag hoppet av og søkte politisk asyl i Storbritannia.

Libyas utenriksminister Musa Kusa

Libyas utenriksminister Musa Kusa har hoppet av og søker politisk asyl i Storbritannia.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Musa Kusa forlot Libya og dro til nabolandet Tunisia mandag. Onsdag reiste han videre til London, og det britiske utenriksdepartementet bekreftet at mannen søker politisk asyl der.

Den britiske utenriksministeren William Hague opplyser torsdag at Libyas utenriksminister ikke vil få tilbud om å slippe straff.

– Kusa befinner seg på et trygt sted. Vi diskuterer nå hans og våre muligheter for å finne ut hvordan vi skal gå videre med saken, sier Hague.

– Håper på god behandling

– Han har hoppet av på grunn av regimets angrep på sivile, sier en av hans venner Noman Benotman. Han er forsker ved den britiske tenketanken Quilliam.

Han sier Kusa håper på god behandling.

Tidligere i dag opplyste libyske myndigheter at utenriksministeren ikke hadde flyktet fra Libya, men at han var på et offisielt oppdrag i London.

Samtidig opplyste britiske myndigheter at de ikke kjente til at han skulle ha kommet til landet, og at det ikke var berammet offisielle møter med ham.

Musa Kusa var tidligere en av Muammar al-Gaddafis nærmeste støttespillere, og sto bak omleggingen av landets utenrikspolitikk, som gjorde at vesten opphevet sanksjoner mot landet, og tok Gaddafi inn i varmen.

– Kusas flukt viser at Muammar al-Gaddafi sitt regime er i ferd med å smuldre bort, mener den britiske utenriksministeren Hague.

Ledet omlegging

Kusa er 61 år gammel, og har tatt en bachelor i sosiologi ved Michigan State University, skriver nettstedet Wikipedia .

Han har vært utenriksminister i to år. Før det ledet han den libyske etterretningstjenesten i 15 år.

Musa Kusa er ikke den første ministeren som forlater Gaddafi etter at opprøret startet, men han er kanskje den viktigste hittil.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt