Letter trolig på Gaza-blokaden

Israel skal være villig til å lette på blokaden av Gazastripen, opplyser en EU-diplomat i Luxembourg.

Grensepasseringen Karni mellom Israel og Gazastripen

Grensepasseringen Karni mellom Israel og Gazastripen. Her kan det bli letter i blokaden av Gazastripen.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

- Vi har hørt at Israel vil endre kontrollsystemet fra å operere med en positiv liste, en oversikt over varer som kan slippe gjennom, til en negativ liste over varer som fortsatt skal være forbudt, sier diplomaten til nyhetsbyrået AFP.

Det vil i så fall bety at at langt flere vareslag enn tidligere vil bli tillatt. Endringen skal trolig gjelde ved en eller to av grensepasseringene mellom Israel og Gazastripen, passeringene ved Karni og/eller ved Kerem Shalom.

Les: – Gaza-blokade i strid med folkeretten

Les: Sjef for arabiske liga vil bryte Gaza-blokade

Les: Vurderer andre blokade-metoder

Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair er i Luxembourg for å møte EUs utenriksministre. Der sa Blair at han håper Israel i løpet av de nærmeste dagene vil forplikte seg til å lette på blokaden .

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt