NRK Meny
Normal

Lettelse hos Demokratene

Få talere på Demokratenes landsmøte i Denver har fått en så entusiastisk mottakelse som tidligere president Bill Clinton.

Demokratenes landsmøte i Denver

Et lettelsens sukk gikk gjennom salen i Pepsi-senteret etter Bill Clintons tale. Da Barack Obama ruslet ut på scenen bak Joe Biden tok det helt av i salen.

Foto: STAN HONDA / AFP

Kommentar: Bjørn Hansen

Under nominasjonskampen gikk han så langt i sine angrep på Barack Obama at Hillary Rodham Clintons valgapparat valgte å parkere ham på sidelinjen, fordi angrepene skadet hennes forsøk på å bli nominert.

Barack Obama og Bill Clinton

Barack Obama følger Bill Clintons tale på storskjermen i Pepsi-senteret.

Foto: ROBYN BECK / AFP

Men i landsmøtetalen stilte han seg så klart bak Obama som presidentkandidat at det nærmest gikk et lettelsens sukk gjennom forsamlingen.

- 18 millioner av oss

På sitt beste er Bill Clinton en valgvinner for demokratene. På sitt verste kan han virke ødeleggende med sin overivrige støtte til Hillarys ambisjoner. Men nå er kabalen klar og Clinton hadde ikke annet valg enn å stille seg bak Obama, noe han gjorde med følgende ord: «Hillary fortalte oss uten omsvøp at hun vil gjøre alt i hennes makt for å få valgt Barack Obama (til president). Da er vi to om det. Og i virkeligheten er det 18 millioner av oss».

Dermed fikk den tidligere presidenten minnet forsamlingen om at hans kone bød Obama kamp til målstreken ved nominasjonsvalgene.

Nerver på høykant

Nervene har stått på høykant hos Demokratene foran møtet i Denver. Innledningen virket usikker med Hillary-tilhengere i gatene som åpent erklærte at de ville stemme for John McCain. Men etter ekteparet Clintons taler har nervøsiteten gradvis forsvunnet, og selve landsmøtet virker relativt samlet.

Bill Clinton

Tidligere president Bill Clinton - den eneste Demokraten som har blitt gjenvalgt som president etter andre verdenskrig.

Foto: MIKE SEGAR / REUTERS

Det demokratiske partiet er i virkeligheten en koalisjon av ulike politiske retninger, fra liberale og radikale aktivister, til moderate og dels konservative medlemmer i Midtvesten og sørstatene. Å samle alle under en hatt hører til partiets mest utfordrende oppgaver.

Men skulle Obama tape presidentvalget vil spenningene innad på ny kunne slå ut i åpen konflikt slik de har gjort det mange ganger tidligere.

Håper på byks

Med Obamas tale natt til fredag (norsk tid) håper Demokratene at kandidaten gjør et rykk fremover på meningsmålingene og legger republikaneren John McCain bak seg.

Men allerede fredag er det McCains tur, med valg av visepresidentkandidat. Da vil han være den fremste i medienes søkelys, og neste uke vil stå i det republikanske partiets tegn under landsmøtet i St.Paul/Minneapolis.

Obama får ikke noe pusterom. Han må være synlig i mediene også mens republikanerne feirer sin kandidat. Med to måneder frem til valget vil det politiske USA bite negler inn til fingertuppene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt