Normal

Leiemorder med norsk pass i Irak

En person med norsk pass ble i 2004 pågrepet i Bagdad mistenkt for å være leiemorder på oppdrag for opprørerne i landet, viser de lekkede dokumentene fra Wikileaks.

Norsk pass i Bagdad, Irak
Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix) / NRK Grafikk (Montasje)

Rapporten NRK har fått tilgang til beskriver hvordan det kom inn meldinger om at irakiske politibetjenter ble beskutt av opprørere, blant dem var en person med norsk pass.

Hendelsen skjedde i Iraks hovedstad Bagdad i august 2004.

Det beskrives hvordan politiposten utenfor et rettslokale i byen blir angrepet av fire mannspersoner.

Rapporten som avslører dette er et av mange dokumenter som nå er lekket ut fra Irak-krigen gjennom varslernettstedet Wikileaks. Nettstedet slapp fredag kveld nesten 400 000 dokumenter fra krigen.

Les alle sakene: Wikileaks sine slipp av hemmeligstemplede dokumenter

NRK har gått gjennom dokumenter fra det enorme slippet av informasjon, og blant dokumentene finner vi en hendelse som beskriver en person med norsk pass mistenkt for å være leiemorder.

Drepte kvinnelig irakisk politi

To kvinnelige irakiske politibetjenter blir skutt i hendelsen utenfor rettslokalet i hovedstaden Bagdad, ifølge rapporten.

Ei politikvinne dør i skuddvekslingen, den andre blir skadd.

Etter hendelsen stikker fienden av med tjenestepistolene til de irakiske politfolkene. De fire mannspersonene blir likevel til slutt tatt til fange.

Norsk pass og unormalt stor reiseaktivitet

Etter å ha pågrepet angriperne blir de satt i et fengsel hos det irakiske politiet, og da klarer man å knytte en identitet til en av mennene.

Mannen har et norsk pass på seg, og den militære rapporten som NRK har fått tilgang til navngir ham.

Informasjonen sier ingenting om identiteten ble bekreftet med norske myndigheter, eller om passet kan ha vært stjålet.

Enheten som har skrevet ned hva som skjedde i 2004 i Bagdad mener å tro at mennene er betalte for å drepe i landet – leiemordere. Mannen med det norske passet vurderes også til å ha altfor stor reisevirksomhet til å kunne finansiere det selv.

Ifølge rapporten har mannen vært i sju land i løpet av de to månedene før han blir pågrepet i Irak. Dette mener den militære rapportforfatteren tyder på at noen betaler mannen for hans tjenester.

Kan verken bekrefte eller avkrefte noe

NRK har vært i kontakt med Utenriksdepartementet som sier at de verken kan avkrefte eller bekrefte hendelsen. PST sier de heller ikke har noen informasjon om hendelsen så langt.

Politets sikkerhetstjeneste (PST) sier også at de mener dette faller utenfor deres ansvarsområde. Så lenge det er snakk om kriminell virksomhet i utlandet, har ikke PST i utgangspunktet noe ansvar, opplyser de til NRK.

Forsvarets etterretningstjeneste kan heller ikke avkrefte eller bekrefte det rapporten beskriver på nåværende tidspunkt, men sier at de eventuelt kan komme med mer informasjon senere i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt