Lavrov: Samarbeider med Assad om hvem som skal bombes

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov innrømmer at de russiske jagerflyene samarbeider med den syriske hæren i forkant av bombetoktene i Syria.

Sergei Lavrov i FN

I FN-bygget i New York i dag informerte Russlands utenriksminister Sergei Lavrov om de russiske bombetoktene over Syria.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

– Russiske styrker kjemper mot IS og andre terrororganisasjoner sammen med den syriske hæren, fortalte Lavrov pressen etter et hasteinnkalt møte med USA i kveld, der de diskuterte hvordan de skal klare å holde sine fly unna hverandre i syrisk luftrom.

Da han ble spurt om dette skulle berede grunnen for en bakkeoffensiv, svarte han bare kort:

– Jeg er ingen militærstrateg

– Iranske soldater i Syria

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har flere hundre iranske soldater og Hizbollah-milits tatt seg over grensen fra Libanon på vei inn til områdene som ble bombet i går og i dag. Uten at dette er bekreftet fra offisielt hold.

Men Iran har gått ut og støttet de russiske bombeangrepene som amerikanske politikere har hevdet var et angrep på USA-støttede opprørsgrupper.

Lavrov på sin side understreket at Russland ikke ser på den moderate opprørshæren Syrias frie hær som en terrorgruppe, men kaller innsatsen til den amerikanskledede koalisjonen for «mangelfull». Samtidig som han understreket av både Russland og USA er enige om at terror må bekjempes i Syria.

– Russland vil kjempe mot IS og andre terrororganisasjoner i Syria, og det er også den USA-ledede koalisjonen enig i, fortalte Lavrov pressen.

Russlands engasjement fører borgerkrigen i Syria inn i en ny fase, mener NRKs korrespondent i Midt-Østen Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Video: NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen: Russland tar krigen inn i en ny fase.

– FSA er en del av løsningen

Russland og Iran har sammen med Hizbollah vært noen av Assad sine sterkeste støttespillere i kampen mot opprørene i Syria. Og mange ha påpekt at myndighetene i Damaskus har vært mer opptatt av å bekjempe sekulære grupper en ekstremistiske grupper, som for eksempel IS og al-Nusra.

Lavror understreket også etter dagens møte at Russland ikke ser på Den frie syriske hæren (FSA) som en terrorgruppe.

– Vi mener Den frie syriske hæren bør være en del av den politiske prosessen.

SISTE NYTT

Siste nytt