NRK Meny
Normal

– Iranske soldater på vei inn i Syria

Sammen med Hizbollah-soldater skal regulære iranske styrker ha tatt seg over grensen til Syria i det som blir hevdet å være et koordinert angrep i etterkant av den russiske bombingen.

Russiske fly bombet Talbisseh i Homs

Svart røyk stiger opp etter at russiske flyt har bombet Talbisseh i Homs-distriktet i går. Nå hevdes det at iranske soldater er på vei inn for å sikre området for president Bashar al-Assad.

Foto: - / Afp

Ifølge anonyme kilder nyhetsbyrået Reuters har snakket med, så skal soldatene ta tilbake områder opprørene i Den frie syriske hær tidligere kontrollerte.

– Trent i Libanon

Både Iran, og den iransk støttende sjiamilitsen, Hizbollah har tidligere støttet sittende president Bashar al-Assad både militært og økonomisk i hans kamp mot sekulære grupper i Syria.

Ifølge de ubekreftede ryktene skal flere hundre iranske soldater ha krysset grensen etter at de skal ha oppholdt seg i nabolandet Libanon i ti dager, skriver den britiske avisen The Independent.

For andre dag på rad gjennomførte Russland sine første militæraksjoner utenfor de gamle grensene til Sovjetunionen siden 1979. Ifølge USA og lokale opprører bombet ikke de russiske flyene IS-stillinger, men grupper som støtter Den frie syriske hæren. Dette har Russlands president Vladimir Putin tilbakevist, og i dag snakket USA og Russland med hverandre om situasjonen i Syria.

– Russland vil kjempe mot IS og andre terrororganisasjoner i Syria, og det er også den USA-ledede koalisjonen enig i, fortalte Russlands utenriksminister, Sergei Lavrov pressen etter møtet.

Usikker informasjon

Seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute–Cecilie Hellestveit sier at man skal være kritisk til informasjon fra både Russland og USA i denne konflikten.

– Man skal være svært forsiktig med å stole på informasjon fra noen nå. Situasjonen er veldig krevende og til dels farlig.

Hun mener det er uklart hva som er Russlands hensikt med nærværet og maktbruken i Syria, men at inngripenen kan få stor betydning. For både Homs og områdene i nord som russerne skal ha bombet, er av stor strategisk betydning for Assad-regimet.

– Da blir spørsmålet om det først og fremst er for å sikre Assad-regimet et område av Syria som de kan leve videre i eller om det også er en tendens til at russerne angriper opprørere som er støttet av ikke bare amerikanerne, men også av Tyrkia og Saudi-Arabia. Da er vi plutselig i en veldig farlig situasjon og muligheten for at konflikten skal eskalere i regionen, blir mye større hvis det viser seg at det er tilfelle eller det er tolkningen av det som skjer.

Film fra russiske myndigheter som skal vise angrep i dag i Syria

– Assad kjemper mot sekulære grupper

Russiske fly bombet mål i Homs i går og innbyggere forteller om store sivile tap og enorme ødeleggelser etter luftangrepene. Og mange har sådd tvil om russernes intensjoner er knyttet til deres støtte til sittende president Bashar al-Assad eller om de faktisk ønsker å bidra i kampen mot IS.

– Assad har ikke primært bekjempet de radikale kreftene, han har konsentrert sin kamp om de sekulære kreftene. Dersom Russland støtter ham i den samme strategien, så er det problematisk. Det kan da ses på som om en del av gruppene Vesten støtter, blir bombet av russerne, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen i Forsvaret til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt