Hopp til innhold

Russland i møter med den syriske opposisjonen for første gang

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hadde lørdag for første gang direkte samtaler med lederen for opposisjonsgruppene i Syria. Hittil har Russland vært blant landene som har trenert vedtak mot regimet.

Sergej Lavrov

I lukkede møter skal Sergej Lavrov ha snakket med opposisjonsleder Moaz al-Khatib fra Syria.

Foto: THOMAS KIENZLE / Afp

Møtet mellom Sergej Lavrov og opposisjons­lederen Moaz al-Khatib skjedde på en sikkerhets­konferanse i München, Tyskland.

Tidligere har russiske medier spekulert i at det ville bli holdt et møte der også USAs visepresident Joe Biden og FNs spesialutsending til Syria Lakhtar Brahimi ville delta.

Dette skal dog ikke ha skjedd, ifølge en diplomatisk kilde som journalister i AFP har snakket med.

Kildene som kunne fortelle om møtet hadde ikke informasjon om hva som ble diskutert til journalister på sikkerhetskonferansen.

Utbombet hus i Homs i Syria

Utbombet hus i Homs i Syria

Foto: YAZAN HOMSY / Reuters

Biden kaller Assad en «tyrann»

Møtet mellom den russiske utenriksministeren og opposisjonen skjedde kort tid etter at USAs representant i München hadde kommet med svært sterke uttalelser.

Syrias president Bashar al-Assad er en tyrann og må gå, var budskapet fra USAs visepresident Joe Biden.

Joe Biden på München-konferansen

Joe Biden kaller Assad en «tyrann».

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Obama og jeg, og nesten alle våre partnere og allierte, er overbevist om at president Assad, en tyrann som er fast besluttet på å klynge seg til makten, ikke lenger er egnet til å lede det syriske folk. Han må gå, sa visepresidenten.

Biden var klar på at USA vil fortsette å støtte opposisjonen. Amerikanerne har allerede gitt mer enn 50 millioner dollar i bistand til opposisjonen og vil fortsette å hjelpe til for å sikre en bred og inkluderende bevegelse.

Det er ventet at Russlands utenriksminister Lavrov vil ha møter med både Biden og FNs spesialutsending Brahimi på konferansen i Tyskland.

Fortsatt splittelse blant stormaktene

USA har sammen med mange andre land flere ganger krevd at Assad skal gå av. De mener at det er en internasjonal plikt å bidra til at det skjer for å hjelpe det syriske folk som lider under en forferdelig krig.

Men det er «ingen hemmelighet» at USA og Russland fortsatt er sterkt uenige i saken, sa Biden i sin tale til München-konferansen.

Russland er Syrias viktigste våpenleverandør og har tre ganger satt foten ned for resolusjoner mot Syria i FNs sikkerhetsråd.

En syrisk flyktning foran telt like ved grensen til Tyrkia

En syrisk flyktning foran telt like ved grensen til Tyrkia. Krigen går hardt utover de sivile, og FN har tidligere denne måneden sagt at over 700.000 har måttet flykte.

Foto: Muhammad Najdet Qadour/Shaam News Network / Reuters

Brahimi oppgitt

Oppgitt Lakhdar Brahimi på München-konferansen

FNs mann Lakhdar Brahimi signaliserte tydelig at han var oppgitt over sjansene for diplomatisk løsning for Syria.

Foto: THOMAS KIENZLE / Afp

I forbindelse med møtet skal Lakhdar Brahimi, som er FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, ha arbeidet i kulissene for å få samlet Biden og Lavrov i samme rom som ham selv og president Moaz Alkhatib i den syriske opposisjonens paraplyorganisasjon SNC.

Lørdag ettermiddag var det fortsatt uklart om han ville lykkes i dette.

Til konferansedeltakerne sa Brahimi at han ikke har håp om noen snarlig løsning i Syria.

– Jeg er mye mer bevisst på vanskene, på at landet dag for dag blir brutt ned, enn på muligheten for en løsning, sa han.

Et gjennombrudd er kun mulig hvis FNs sikkerhetsråd samles om en felles tilnærming, fastslo han.

– Dere er siste ankeinstans. Gjør jobben deres! sa Brahimi.

SISTE NYTT

Siste nytt