Bomber rekordmye, men «ingen» skriver om det lenger

Norge har bombet så mye i Libya at vi må etterfylle bombelagrene våre. Samtidig blir det stadig mindre oppmerksomhet om bombingen.

Norsk F-16 fly tilbake fra oppdrag over Libya

Norske F-16 fly kommer her tilbake fra oppdrag over Libya.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix

Norge har bombet så mye i Libya at noen bombelagre er i ferd med å bli tomme.

Til tross for dette har norske aviser aldri skrevet mindre om bombingen enn de gjør nå.

Må kjøpe flere bomber

Flyene har nå brukt opp mange av de aller kraftigste bombene sine - av typen som trenger lengst inn i tungt pansrede bygninger før de eksploderer.

De må forsvaret nå kjøpe inn flere av - for første gang siden krigen startet.

– Vi skal få inn nye forsyninger av disse bombene i løpet av et par uker, sier oberstløytnant Gabor Køteles, som er sjef for logistikkoperasjoner i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

Han understreker at de fyller disse bombelagrene sine raskt opp igjen, og sier at de fortsatt har nok bomber til å fortsette bombingen i Libya og bevare den nasjonale beredskapen her hjemme.

Oberstløytnant Gabor Køteles

Oberstløytnant Gabor Køteles

Foto: NRK

Forsvaret har også sett seg nødt til å kjøpe inn flere enheter som festes på bombene for å styre dem mot målet, såkalte GPS-styrte styringsenheter.

Jagerflyene har nå sluppet til sammen over 300 bomber. Forsvarsanalytiker John Berg beskriver dette som rekordstort:

– Det er vel ingen tvil om at vi ikke har sluppet så mange bomber siden andre verdenskrig. Det var lite bombebruk da F16-flyene var i Afghanistan, og det var vel ingenting på Balkan, sier Berg.

Får liten oppmerksomhet


Samtidig som Norge bomber så mye at vi må etterfylle lagrene våre, er det mindre oppmerksomhet rundt bombingen.

Aldri før har norske aviser skrevet så lite om norske libya-bomber siden bombingen startet.

Da skrev - ifølge søk gjort i nyhetsarkivet Retriever - norske aviser mer enn 30 artikler om dette hver dag.

Nå er det samme tallet rundt tre artikler om dagen.

– Rart med liten pressedekning


For hver journalist som skrev om bombingen den siste uken, skrev seks andre om fotballstreiken - der norske fotballspillere insisterte på å få velge sine egne fotballsko.

Filosof og fredsforsker ved Norsk institutt for fredsforskning (PRIO), Henrik Syse, synes det er rart at ikke krigen i Libya får mer oppmeksomhet:

– Det er veldig mange andre saker som er langt mindre viktige og som vi bruker mye mer tid på i den offentlige debatten. Vi skal må følge nøye med. Hvis det kommer frem kontroversielle ting som har skjedd der nede, må vi ha stilt oss en del viktige spørsmål på forhånd, sier Syse.

Han mener det er viktig å spørre seg om hvorfor vi er der, og hva som er rammene for vår deltagelse.

Syse understreker at han er ingen motstander av at norge har sendt jagerfly til Libya, og sier at det er viktig med en krigsdebatt, uansett om man er for eller mot selve krigen.

– Mange spørsmål


Syse sier det er mange dilemmaer ved å være med i en krig:

– Vi må spørre oss om det er riktig å å bruke våpenmakt i utgangspunktet i Libya. Har vi rett til å gjøre det, og har vi autoritet til å gjøre det. Og når vi først har gjort det, er spørsmålet hvordan vi bruker våpenmakten - om vi faktisk gjør det på en måte som ikke skader sivilbefolkningen på unødig vis, og om vi bruker legitime våpen, sier Syse.

Norske fly har sluppet flere hundre bomber
Foto: Grafikk: Nyhetsgrafikk.no

SISTE NYTT

Siste nytt