NRK Meny
Normal

Krigen i Syria fører til stengte skoler

Skolene i Syria er enten ødelagt, brukes til å huse intern fordrevne flyktninger eller så har lærerne rømt. Nord i Syria har ikke skolebarna fått undervisning på tre måneder.

Ifølge UNICEF er én av fem skoler i Syria enten ødelagt i kamphandlinger eller blir brukt som tilfluktssted for flyktninger. Reporter: Sidsel Wold. Foto: Mohammed Alayoubi.

Nett-TV: Krigen i Syria fører til stengte skoler. Reporter: Sidsel Wold. Foto: Mohammed Alayoubi.

Sidsel Wold og Mohammed Alayoubi i Syria

Ifølge UNICEF er én av fem skoler i Syria enten ødelagt i kamphandlinger eller så blir de brukt som tilfluktssted for flyktninger.

På den syriske siden av grensen mot Tyrkia møter NRK barn som ikke har en skole å gå til.

Både barna og skolepultene står utenfor klasserommene. Skrivepultene deres brukes ikke lenger til undervisning, og klasserommene er gjort om til midlertidige hjem. De huser syriske familier på flukt.

Leker ute

– Alle lider av at vi ikke har undervisning nå. Vi håper at undervisningen kommer i gang igjen når vi er over denne krisen, sier moren Umm Tyrki utenfor en skole til NRK.

Nå bruker barna tiden på kortspill og lek. I enkelte byer har mange barn mistet så mye som to års skolegang, ifølge FN.

UNICEF har vurdert konfliktens virkning på skolevesenet i landet og fant at 2.400 skoler har skader eller er rasert, mens 1.500 skoler brukes som husvære. Noen av skolene har også blitt brukt av væpnede styrker, skriver NTB.

I Syrias største by Aleppo går bare 6 prosent av skolebarna på skolen. I byen Idlib er rundt halvparten av lærerne fraværende.

Demonstrerer mot presidenten

Men barna bruker ikke bare «fritiden» til å leke. Mange blir også tatt med på demonstrasjoner. Der lærer de slagord mot president Bashar al Assad.

– Vi vil fjerne den fordømte Bashar som har fordrevet og drept barna og brent husene, roper en ung gutt i en av demonstrasjonene.

Dette vil noen ildsjeler gjøre noe med og tar i bruk moskeene for å undervise barna i igjen.

– Da vi så at elevene våre og flyktningbarn ikke lenger ble undervist, tok vi i bruk moskeer som erstatning. Nå har vi startet et prosjekt for å undervise i grunnleggende fag. Vi forsøker å unngå at vi får en generasjon som ikke kan lese og skrive, sier lærer Khaled Kandil til NRK.

Lærer Khaled Kandil

Lærer Khaled Kandil vil ikke at Syria får en generasjon som ikke kan lese og skrive.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Harde kamper i påsken

De siste dagene har det vært en masseflukt av barnefamilier etter harde kamper i Aleppo, ifølge en syrisk eksilgruppe.

Syrian Observatory for Human Rights sier at hundrevis av biler med familier er observert på vei ut av Sheikh Maqsud-nabolaget søndag etter at det ble rammet av granater, og flere boliger ble ødelagt, skriver NTB.

Det har vært harde kamper i det kurdiskdominerte nabolaget siden fredag. Minst 43 mennesker er drept, hvorav 15 sivile, 19 soldater og ni opprørere.

Syrian Observatory for Human Rights melder at til sammen 140 mennesker, blant dem 56 sivile, ble drept i Syria påskesøndag.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights var mars den blodigste måneden i Syria siden borgerkrigen brøt ut for to år siden. Antallet drepte skal være minst 6.005.

2.080 av de døde skal ha vært sivile. Av disse skal 298 ha vært barn under 16 år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt