Opposisjonen krever Syrias plass i FN

I dag tok opposisjonslederen Syrias plass ved toppmøtet i Den arabiske liga. Nå krever Ahmed Moaz al-Khatib samme behandling i FN.

al-Khatib taler til Den arabiske liga

Opposisjonsleder al-Khatib (på skjermen) taler til Den arabiske ligas toppmøte i Doha, Qatar.

Foto: KARIM SAHIB / Afp

Moaz al-Khatib

Ahmed Moaz al-Khatib har bedt USA om å beskytte de opprørskontrollerte områdene i nord-Syria med Patriot-raketter. Her fra et møte i Istanbul sist uke.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Statslederne for de arabiske landene møttes i dag til toppmøte i den regionale samarbeidsorganisasjonen Den arabiske liga. For første gang ved et toppmøte var det lederen for den syriske opposisjonen, Ahmed Moaz al-Khatib, som satt i stolen tidligere besatt av president Bashar al-Assad.

Foran ham stod som vanlig skiltet "Den arabiske republikken Syria". Men det syriske flagget i den arabiske trikoloren svart, hvitt og rødt var byttet ut med opposisjonens grønne, hvite og svarte med tre røde stjerner.

Den arabiske liga kastet ut Syria i november 2011 i protest mot president Assads brutale svar på det folkelige opprøret.

Krever FN-plass

Nå krever Ahmed Moaz al-Khatib at opposisjonen også skal ta over Syrias plass i FN.

– Vi krever Syrias plass i FN og i alle andre internasjonale organisasjoner, sa al-Khatib til de arabiske lederne.

– Dette er gjenopprettelsen av en legitimitet som det syriske folk lenge har blitt frarøvet, sa han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Opposisjonsflagget og skiltet "Den arabiske republikken Syria".

Den syriske opposisjonens flagg vaier ved siden av skiltet med 'Den arabiske republikken Syria'. Dette er første gang opposisjonen representerer Syria i et toppmøte i Den arabiske liga.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Syria reagerer kraftig på Den arabiske ligas beslutning om å la opposisjonen representere landet.

– Ligaen har gitt Syrias stjålne sete til banditter og bøller. De har glemt at makten utgår av folket, og ikke av emirene av sand og tåketale, sier en syrisk tjenestemann til avisa al-Thawra, ifølge NTB.

Har bedt USA om rakettstøtte

Al-Khatib er leder for Det syriske nasjonalrådet. Sammen med ham på toppmøtet er den nyvalgte statsministeren for Syrias kommende overgangsregjering, Ghassan Hitto.

Al-Khatib annonserte så sent som søndag at han ønsker å trekke seg som leder for opposisjonen. Men dette har ennå ikke blitt godtatt av Nasjonalrådet.

Nå forteller de at de har bedt USA om å hjelpe dem i kampen mot president Assad ved å beskytte de opprørskontrollerte områdene i Nord-Syria med bakke-til-luft-raketter, såkalte Patriot-raketter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Syrisk jagerfly angriper

Den frie syriske hær kontrollerer store landområder i Syria. Men luftvåpenet til president Bashar al-Assad herjer fremdeles i luften, og går stadig til angrep på opprørerne. Nå ber de om beskyttelse fra USA.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Opprørerne blir stadig angrepet av syriske bombefly, og har liten mulighet til å beskytte seg mot bomberegnet.

USA må spille en større rolle i å få slutt på den to år lange borgerkrigen, sa al-Khatib i sin tale til toppmøtet.

Én milliard dollar til palestinerne

På toppmøtet tok også Qatars styrtrike emir Hamad bin Khalifa al-Thani til orde for å opprette et fond på én milliard dollar, nær seks milliarder kroner, for å hjelpe palestinere i det israelskokkuperte Øst-Jerusalem.

Selv ville emiren bidra med 250 millioner dollar til fondet.

De arabiske lederne er bekymret for at den stadig økende israelske bosettingen i Øst-Jerusalem og på Vestbredden vil ødelegge enhver mulighet for en fremtidig palestinsk stat i disse områdene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt