Krigen i Syria kan vare lenge

Den brutale krigen i Syria kan trekke ut i ti år til mens Iran og Russland støtter Assad-regimet og jihadistiske grupper strømmer til slagmarken, sier flere eksperter.

President Bashar al-Assad har med vitende og vilje valgt en machiavellisk strategi med å la militante grupper som Nusrafronten og ISIL vokse seg sterke slik at de vestlig-støttede opposisjonsgruppene må slåss på to fronter.

Lenge før Assad faller

-Det er nå klart at Assads fall ikke er så nært forestående som mange eksperter mente for et år siden, sa Daveed Gartenstein-Ross under en høring i Senatet i Washington torsdag.

Han er enig med etterretningseksperter som nå mener det mest sannsynlige scenariet er at krigen fortsetter i ti år eller mer. Forhandlingene i Geneve som USA og Russland etter mye strev fikk i gang, brøt sammen etter bare to runder, og det er ingen tegn til at de blir gjenopptatt.

Imens er Assads stilling styrket, ikke bare av våpen og økonomisk støtte fra Iran og Russland, men også på grunn av hans manglende vilje til å slå ned på de militante gruppene.

Gartenstein-Ross, som er analytiker ved Foundation for the Defense of Democracies, sier at den voksende rollen jihadist-gruppene spiller, har gjort at vestlige land nøler med å gi full støtte til opposisjonen.

Forvirret Syria-politikk

Han kaller Obama-administrasjonens politikk i Syria forvirret og uten retning, men sier også at det trolig ikke ville være mulig for USA å hindre at krigen fortsetter mot en tragisk slutt. Denne måneden er det tre år siden det fredelige opprøret mot Assads styre som har endt i en krig der 140.000 mennesker er drept, 2,5 millioner syrere er flyktet ut av landet, og 6,5 millioner er blitt interne flyktninger.

En annen ekspert, Matthew Levitt ved Washington Institute for Near East Policy, sier at strømmen av utenlandske krigere til Syria blir en trussel over hele verden.

Han sier mange av dem vil reise hjem og angripe i Europa og Nord-Amerika og han viser til at det allerede er sendt selvmordsbombere til Tunisia, og at libyske og marokkanske grupper opererer i Syria.

USAs viseutenriksminister Bill Burns avviste under høringen at Obama-administrasjonen nå er kommet til den konklusjon at det er bedre at Assad fortsetter som president fordi ekstremistene utgjør en enda større trussel mot USA.

-Jeg er helt sikker på at Assad er en magnet, ikke bare for utenlandske krigere og voldelig ekstremisme. Men så lenge han blir sittende, vil borgerkrigen fortsette og bli verre, og effektene av den ellers i verden blir også verre, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt