Hopp til innhold
Kronikk

Hamas og menneskelige skjold i Gaza

I tillegg til at jeg ikke har hørt folk i Gaza si dette selv, er det to grunner til at jeg betviler påstanden om at Hamas bruker sivile palestinere som skjold mot israelske raketter.

Gaza

En eldre palestinsk mann ser på mens yngre menn som samler eiendeler i et utbombet hus i Gaza mandag.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Under lokalvalget i Gaza i 2005 gjorde jeg feltarbeid i flyktningleiren Bureij. Leiren er inndelt i 12 såkalte kvadrater, eller «blokker» som de kalles lokalt.

Det slående under valgkampen den gang var hvor godt Hamas var organisert.

Massebevegelse

I hver blokk hadde de en nominasjonskomité som arrangerte valg om hvem som burde representere leiren fra blokken – Hamas eller ikke Hamas – ut fra om de var populære, respektable, og religiøse. Vinneren av valget ble så spurt om å representere Hamas. De fleste takket ja. Til slutt ble den mest populære av kandidatene valgt som Hamas’ borgermesterkandidat.

Vinneren av valget ble spurt om å representere Hamas. De fleste takket ja.

Dag Henrik Tuastad

På valgdagen hadde hver blokk egne kvinnekomiteer som gikk rundt til hver husstand og spurte om kvinnene i familien hadde vært og stemt. Jeg ble ikke overrasket da Hamas vant valget, og heller ikke da de i 2006 vant det palestinske parlamentsvalget. De hadde et forbløffende og overlegent lokalt nettverk. Hamas’ styrke lå i at de var en massebevegelse. De drev sosialt og politiske arbeid samtidig som de hadde en militær fløy. Denne helheten, samt nærheten til folk lokalt, gjorde Hamas til den mest populære bevegelsen i Gaza på 2000-tallet.

Les alt om situasjonen på Gaza her!

Bruker Hamas sivile som menneskelige skjold?

En av grunnene til at jeg tenker på dette nå er at jeg har fått spørsmålet noen ganger, om det er riktig at Hamas bruker sivile palestinere som menneskelige skjold under den pågående konflikten med Israel. I tillegg til at jeg ikke har hørt folk i Gaza si dette selv, er det to grunner til at jeg betviler påstanden.

Hver gang det er en væpnet konflikt med Israel, øker støtten til de væpnede palestinske gruppene.

Dag Henrik Tuastad

Den første er, som nevnt ovenfor, at Hamas er en massebevegelse. Det er summen av Hamas’ sosiale, politiske og væpnede fløyer som kjennetegner Hamas for folk i Gaza, ikke en enkelt del. Hamas har ønsket å være en samlende massebevegelse, et islamistisk alternativ til den sekulære palestinske frigjøringsorganisasjonen, PLO (som Hamas nå riktignok ønsker å bli del av). Å ta befolkningen de hevder å representere som gisler harmonerer ikke med bevegelsens vesen som massebevegelse.

Den andre grunnen har å gjøre med Gaza-befolkningens støtte til motstand mot Israel når det er pågående væpnet konflikt. To tredjedeler av palestinerne i Gaza er flyktninger eller etterkommere av flyktninger fra landområdet som ble Israel i 1948. Halvparten av flyktningene bor ennå i flyktningleirer. Støtte til motstand mot Israel stikker dypt blant disse. Meningsmålinger viser at hver gang det er en væpnet konflikt med Israel, øker støtten til de væpnede palestinske gruppene.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Gaza-krigen i 2008–9 førte til enorme ødeleggelser på Gazastripen. 100 ganger flere palestinere ble drept enn de 13 israelerne som mistet livet, og over 300 barn var blant ofrene i Gaza. Men kritikken mot Hamas i Gaza den gang gikk ikke på at Hamas var ansvarlige for krigen ved å provosere Israel til å angripe Gaza (ved å stå bak og tillate at raketter ble skutt mot Israel). Kritikken gikk snarere på mangelen på motstand, mangelen på Hamas’ evne til å påføre Israel tap. Mens palestinske sivile mistet livet var det som om Hamas’ militære fløy unngikk åpen konfrontasjon.

Hamas’ militære suksess

Tre år senere, i 2012, var det en helt annen versjon av Hamas’ militære gren som trådte fram. Vedvarende bombing stoppet ikke rakettutskytingen mot Israel fra Gaza, og da en våpenhvile ble inngått, initiert av Egypt og med en avtale om å oppheve blokaden av Gaza, ble dette tolket som en seier i Gaza. Hamas hadde greid å tilfredsstille noe av befolkningens tørst etter hevn.

«Da raketter fra Hamas’ traff Tel Aviv, følte jeg lykke. De fikk panikk, de måtte flykte ut av husene og gatene. Jeg har alltid vært med Fatah, men nå gjorde Hamas meg lykkelig».

Dette fortalte den 30 år gamle familiefaren Aiman meg i Gaza, kort tid etter at våpenhvilen var inngått. Hamas opplevde et enormt popularitetsløft, og brukte M-75 raketten, som Hamas hevdet å ha produsert selv i Gaza, for det den var verdt.

Hamas hadde greid å tilfredsstille noe av befolkningens tørst etter hevn.

Dag Henrik Tuastad

Under 25 års jubileet for Hamas i desember 2012 entret Hamas-lederne scenen gjennom døren i en modell av raketten som var satt opp på scenen foran hundre tusener av jublende tilhengere. En parfyme ble utsolgt raskere enn den nådde markedet i Gaza: den grønne M-75 parfymen, med navn etter raketten. Hamas var mer populære enn de hadde vært noen gang siden valgseieren i 2006. 48 prosent av palestinerne ønsket Hamas lederen i Gaza, Ismail Haniyeh, som president i Palestina. Haniyeh var for første gang blitt mer populær enn Fatah- og PLO-lederen Mahmoud Abbas. 74 prosent av palestinerne støttet i desember 2012 rakett utskyting mot Israel, opp fra 25 prosent i 2011.

Men Hamas’ relative militære suksess skaper også store utfordringer for palestinerne. Balansen mellom den politiske, militære og sosiale fløyen innad i Hamas risikerer å bli forrykket, og gi den militære delen intern vetomakt. Spørsmålet er om de vil la seg underordne en demokratisk valgt nasjonal palestinsk ledelse den dagen en våpenhvile endelig er inngått på Gaza-stripen.