Kronikk

Politisk poker etter Monti

Nyheten om at Mario Monti vil gå av om kort tid, og at Silvio Berlusconi er tilbake, har skapt frykt for en forsterket finanskrise i Italia. Hva vil skje videre i spillet om makten, spør Audun Urke.

Monti og Berlusconi

Italias statsminister, Mario Monti, går av etter at han mistet støtte fra Silvio Berlusconis parti, PdL. Hele Europa skjelver nå med tanke på at Berlusconi kan vende tilbake til makten.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Statsminister Monti har det siste året ledet en regjering av teknokrater med mandat til å stabilisere den økonomiske situasjonen. De tre største partiene i nasjonalforsamlingen har vært passive partnere bak flere av tiltakene, for å berolige markedet.

Etter at Silvio Berlusconis Il Popolo della Libertà (PdL) uttalte at de etter voteringen av neste års statsbudsjett ikke lenger vil støtte Monti, valgte statsministeren å varsle at hans regjering går av. Etter hans nobelbesøk i Oslo gjenstår kun å ferdigstille statsbudsjettet, og det kan skje allerede før jul.

Tre jokere

De planlagte valgene til ny nasjonalforsamling i april 2013 ser dermed ut til å fremskyndes til midten av februar. Den overraskende avgangen til Monti og Silvio Berlusconis retur gir rom for et politisk spill med flere muligheter.

LES: EU frykter nytt Berlusconi-kaos

LES: Berlusconi raser etter nobellunsj

Vi vet lite om konsekvensene av valget før vi vet hvilket politisk innhold de tre jokerne i dette spillet tar, og hvor viktige de blir for resultatet. Kan teknokraten Mario Monti blir politiker, som representant for et liberalt sentrumsparti? Vil Silvio Berlusconi kunne danne en regjeringskoalisjon av høyrepartier og reversere det Monti har stått for? Har komikeren Beppe Grillo og hans Movimento 5 Stelle (M5S) virkelig potensial til å oppnå 20 prosent av stemmene slik målinger antyder, og dermed få vippeposisjon?

Vil Silvio Berlusconi kunne danne en regjeringskoalisjon av høyrepartier og reversere det Monti har stått for?

Audun Urke, statsviter

Vil Super-Mario bygge videre?

Mario Monti er populær til tross for tiltak som har smertet italienere flest. Han har gjenopprettet tilliten til at landet kan betjene den enorme gjelden. Budsjettene er snart i balanse, pensjonssystemet er gjort mer bærekraftig, og det er gjort flere kutt i de offentlige utgiftene. Montis økonomiske politikk er verdsatt av flere internasjonalt, og flere sentrumspartier ber ham fortsette det han har startet; hos dem. Den siste uken har flere tolket Monti dit hen at han vurderer dette. Som kandidat for en moderat sentrumsliste vil han kunne berolige markedene.

Montis økonomiske politikk er verdsatt av flere internasjonalt, og flere sentrumspartier ber ham fortsette det han har startet; hos dem.

Audun Urke, statsviter

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Sjansen for at Monti heller går tilbake til undervisningsjobben er derimot også stor. Monti ser ikke ut til å trives med det politiske spillet. Den harde tonen som rettes mot ham fra Berlusconi og PdL, en tone som er vanlig i italiensk politikk, ser ut til å ha gått inn på ham. Forhandlingene i nasjonalforsamlingen og på partikontorene er også milevis fra arbeidsmetodene under den teknokratiske regjeringen. Den viktigste grunnen er kanskje at de moderate og katolske partiene i sentrum bare ser ut til å ha potensial på rundt ti prosent av stemmene.

Berlusconi – nok en gang ut på banen

Silvio Berlusconi har varslet at han stiller som kandidat for PdL, et parti som har vært i krise siden fjorårets ydmykende retrett. Partiet vil med dagens målinger neppe ha noen reell mulighet til å kunne bli med i en flertallsregjering. Berlusconi har derimot flere ganger tidligere vist sine evner til koalisjonsbygging og mobilisering, så en viss (minimal) sjanse for at han skal kunne få en rolle i en regjering er til stede.

Berlusconi har flere ganger tidligere vist sine evner til koalisjonsbygging og mobilisering, så en viss (minimal) sjanse for at han skal kunne få en rolle i en regjering er til stede.

Audun Urke, statsviter

Finansmarkedene frykter at hans tilsynelatende manglende forståelse av den økonomiske situasjonen vil reversere prosessen som Monti har startet. Berlusconi lover nå skattekutt, og en lettere hverdag for folk flest. Flere frykter også hans motvilje mot EUs strenge krav, og at han dermed ikke vil bry seg om diktater og ydmykelser fra Berlin eller Paris.

Vil sikre seg juridisk skjold

Skulle likevel Berlusconi komme i regjeringsposisjon, i en alder av 76 år, vil ikke det nødvendigvis bety at han iverksetter sine løfter fra den pågående valgkampen. PdL ser ut til å forstå alvoret, og har bidratt til å la Monti ta upopulære grep i den økonomiske politikken. Tross retorikken i disse dagene mot Merkel, inngikk Berlusconis regjering smertelige innrømmelser etter initiativ fra EU høsten 2011.

Og kanskje er det som enkelte påpeker: Berlusconis motivasjon for å komme tilbake er ikke den økonomiske politikken og ønsket om å fjerne skattebyrdene fra den jevne italiener, men snarere å sikre seg juridisk immunitet mot pågående rettssaker.

Berlusconis motivasjon for å komme tilbake er ikke den økonomiske politikken og ønsket om å fjerne skattebyrdene fra den jevne italiener, men snarere å sikre seg juridisk immunitet mot pågående rettssaker.

Audun Urke, statsviter

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Den nye folkebevegelsen

Movimento 5 Stelle overrasket under vårens lokalvalg, og kan skape problemer for enhver regjering med et godt valg nå. Bevegelsen har ikke noe klart politisk program, eller partistruktur, og er neppe en pålitelig partner. Lederen Grillo kan skape problemer for det som i dag ser ut til å være det mest sannsynlige resultatet av valgene i februar. Målingene viser nemlig at Partito Democratico (PD) og noen mindre sentrums- og venstrepartier vil få flertall i deputertkammeret. I senatet vil det derimot fort bli mange ulike interesser som skal tekkes fra sak til sak skal en regjering få nødvendig flertall. Det pleier ikke å gi lange regjeringsperioder.

Det er altså PD og partiets leder Pier Luigi Bersani som trolig får disse tre jokerne i fanget og må spille kortene som de italienske velgerne gir ut ved valget på en riktig måte. Bersani må sikre seg sentrumpartiens støtte, deriblant Montis hvis han stiller. PD må også bli store nok for å unngå press fra M5S. Berlusconi-kortet kan neppe brukes.

Kronikkforfatteren driver nettsiden Italienskpolitikk.no.