Hopp til innhold

Annan og Assad enige om ny løsning

FN-utsending Kofi Annan og president Bashar al-Assad skal være enige om en plan for å ende krisen. Spørsmålet er om den væpnede opposisjonen støtter den.

Mideast Syria

Innbyggerne i Damaskus ønsker en slutt på borgerkrigen. I dag ble FN-utsending Kofi Annan og president Bashar al-Assad enige om en ny plan for å ende krisen. Planen skal nå legges frem for den væpnede opposisjonen.

Foto: Ap

Konstruktivt er ordet som brukes for å beskrive samtalene mellom FN-utsending Kofi Annan og president Bashar al-Assad i Damaskus i dag. Borgerkrig var derimot den beste beskrivelsen på innbyggernes situasjon i den syriske hovedstaden i morgentimene.

Til nyhetsbyrået DPA forteller vitner at husene ristet og at drønnene fra eksplosjoner og skyting med automatgevær kunne høres helt inn på Al Abbasiyeen-plassen i sentrum av Damaskus i dag.

Konstruktiv dialog

– Jeg har hatt en konstruktiv og ærlig dialog med President Assad, sa FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan til reportere i Damaskus, melder nyhetsbyrået AFP. Også talsmann for det syriske utenriksdepartementet, Jihad Makdisi, beskriver det to timer lange møtet som konstruktivt og godt.

Annan og Assad skal ha kommet frem til et løsningsforslag som FNs utsending vil presentere for opposisjonen.

– Vi har diskutert nødvendigheten av å stoppe volden og måter å gjøre dette på. Vi har blitt enige om en tilnærming som jeg vil dele med den væpnede opposisjonen, opplyser Kofi Annan.

Syria Annan

Da FN-utsending Kofi Annan og generalmajor Robert Mood forlot hotellet i morges, kunne drønn fra kamphandlingene høres helt inn i sentrum av hovedstaden.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Lavrov møtte regimekritiker

Samtidig som Annan og Assad møttes i Damaskus, møtte Russlands utenriksminister Sergei Lavrov den syriske regimekritikeren Michel Kilo i Moskva.

Den 71 år gamle aktivisten har kjempet mot det regjerende Baath-partiet siden det kom til makten i 1963. Han er medlem i den nasjonale komiteen for demokratisk endring, som ble opprettet på tvers av de mange gruppene i opposisjonen i september i fjor.

Annan har ved gjentatte anledninger påpekt at Russland og Iran må trekkes med i arbeidet for å finne en fredsløsning.

– Russland har innflytelse, men jeg er ikke sikker på om utviklingen vil bli bestemt av russerne alene. Iran må være en del av løsningen, landet har innflytelse og det kan vi ikke se bort fra, sa Annan til Paris-avisen Le Monde i helgen.

I intervjuet med Le Monde uttrykte også Annan irritasjon over at Moskva og Teheran møter krass kritikk for sin Assad-støtte, mens lite blir sagt om andre land som sender våpen og penger, og er til stede på bakken.

Russland alene om dialog

Under møtet i Moskva hevdet utenriksminister Sergei Lavrov at Russland er alene om å forsøke å få opposisjonen og myndighetene i Damaskus til å enes om Kofi Annans fredsplan.

Syria Lavrov Kilo

Den syriske regimekritikeren Michel Kilo møtte i dag Sergei Lavrov i Moskva. Russlands utenriksminister håper at Kilos evaluering av situasjonen vil bli nyttig for dem.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Russland er et av få, om mulig det eneste landet som jobber aktivt med syriske myndigheter og ulike opposisjonsgrupper for å iverksette Kofi Annans fredsplan, sa Lavrov ifølge russiske nyhetsbyråer.

Onsdag skal Det syriske nasjonalråd (SNC), som regnes som den viktigste opposisjonsgruppen i Syria, besøke Moskva for samtaler med de russiske myndighetene.

– Jeg håper din evaluering av situasjonen vil bli nyttig for oss, sa Lavrov til Kilo i dag.

Michel Kilo ønsker nasjonal dialog, men sier at regimet ikke svarer på opposisjonens krav og avviser at de er representative for det syriske folk.

I fjor advarte Kilo mot at president Bashar al-Assad hadde planen klar da opprøret mot myndighetene startet. Den skal ha vært å presse aktivistene til å bevæpne seg, noe alt i så måte tyder på at Assad har lykkes med.

Syria

I følge regimekritikeren Michel Kilo har president Bashar al-Assads plan helt siden starten av konflikten vært å presse aktivistene til å bevæpne seg, noe alt tyder på at Assad har lykkes med. Dette bildet skal være tatt i Idlib for få dager siden og viser en opprørssoldat foran en brennende tanks.

Foto: AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK

Truer verdensfreden

Natt til lørdag åpnet syriske styrker ild over grensen til Libanon. Tre personer ble drept i angrepene, ifølge libanesiske tjenestemenn. Fredag var kontaktgruppen for Syria samlet i Paris for å diskutere nye tiltak for å få bukt med kamphandlingene.

Frankrikes president Francois Hollande mener at situasjonen i Syria truer verdensfreden og at FNs sikkerhetsråd må vise handlekraft.

Vil endre Syria-oppdrag

Fredag la FNs generalsekretær frem sine anbefalinger for det videre arbeidet til observatøroppdraget til Syria, kalt UNSMIS. I en 25-sider lang rapport tar Ban Ki-moon til orde for å endre oppdraget.

– Istedenfor å overvåke en ikke-eksisterende våpenhvile, bør observatørstyrken for Syria jobbe for en politisk løsning på konflikten, sa Ban Ki-moon.

Generalsekretæren vil ikke avvikle observatørkorpset, men dreie arbeidet over til aktiviteter som kan fremme en politisk løsning på den 16 måneder lange konflikten. Sikkerhetssituasjonen har vært en stor utfordring for UNSMIS, og 15. juni la observatørene oppdraget på is.

Annan har reist fra Syria og skal ifølge det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA være ventet i Irans hovedstad Teheran senere i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt