Hopp til innhold

Massearrestasjoner av demokratiaktivister i Hongkong

53 tidligere folkevalgte og demokratiaktivister er arrestert i Hongkong, i det som kan se ut som det hittil kraftigste angrepet på opposisjonen i den tidligere britiske kolonien.

Lam Cheuk-ting

Medlem av Det demokratiske partiet i Hongkong Lam Cheuk-ting var blant dem som ble arrestert under den store politiaksjonen onsdag.

Foto: AP

Bakgrunnen for det som ser ut til å være det hittil kraftigste angrepet på demokratiaktivister i Hongkong er de nye sikkerhetslovene som er innført av myndighetene.

Det tidligere medlemmet av den folkevalgte forsamlingen i Hongkong Lam Cheuk-ting skriver på sin Facebook-side at politiet kom hjem til ham.

De fortalte at han arresteres fordi han er mistenkt for å han brutt den nasjonale sikkerhetsloven, gjennom å undergrave landets lovlige myndigheter.

Politiet i Hongkong

Rundt 1000 politi deltok i aksjonen mot pro-demokratiaktivister i Hongkong onsdag formiddag.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

På hjemmesiden hans er det også lagt ut video mens han blir påsatt håndjern av politiet.

Det kinesiske utenriksdepartementet bekrefter arrestasjonene. De sier kinesiske myndigheter støtter myndighetene i Hongkong «i arbeidet med å utføre de oppgaver de er satt til».

Myndighetene i Hongkong sa på en presseorientering at rundt 1000 offiserer fra politiet var involvert i massearrestasjonen. De hevder operasjoner nødvendig «for at Hongkong ikke skal synke ned i avgrunnen».

Li Kwai-wah

Li Kwai-wah fra politiet i Hongkong orienterte onsdag ettermiddag lokal tid om massearrestasjonene tidligere på dagen.

Foto: LAM YIK / Reuters

Amerikansk statsborger blant de arresterte

Blant dem som er arrestert under politiaksjonen i Hongkong onsdag er den amerikanske advokaten John Clancey.

Han er har lenge vært bosatt i byen der han har jobbet for å forsvare menneskerettigheter og personer som de siste årene er arrestert av myndighetene i byen.

Han er den første amerikanske statsborgeren som er arrestert i forbindelse med protestene i Hongkong.

Påtroppende amerikansk utenriksminister Anatony Blinken var raskt ute på Twitter med å fordømme arrestasjonen. Han lovet samtidig at «Biden-Harris-administrasjonen vil støtte folket i Hongkong mot Beijings forsøk på å slå ned på demokratiet».

Antony Blinken, som er påtroppende president Joe Bidens tiltenkte utenriksminister i USA, sier Biden-Harris-administrasjonen vil stå sammen med folket i Hongkong mot Beijings angrep på demokratiet.

Raid mot mediehus

Minst sju medlemmer av Hongkongs demokratiske parti, som er det største partiet i området, er arrestert.

Blant dem er den tidligere lederen for partiet Wu Chi-wai. Ifølge nyhetsbyrået AP har politiet ikke offisielt bekreftet arrestasjonen, til tross for bilder av hendelsen.

Politiet skal også har vært inne i redaksjonslokalene til nettavisen Stand News, en av de mest kjente uavhengige mediene i den tidligere britiske kronkolonien.

Politiet viste til en rettsavgjørelse der mediehuset blir pålagt å utlevere dokumenter om mulige brudd på sikkerhetsloven.

John Clancey

Den amerikanske advokaten John Clancey er blant dem som nå er arrestert i Hongkong.

Foto: LAM YIK / Reuters
Laster Twitter-innhold

Kriminaliserer undergraving av statsmakten

Den nye sikkerhetsloven kriminaliserer undergraving av statsmakten og samarbeid med fremmede makter som blander seg inn i Hongkongs indre anliggende.

Pro-demokratiske politikere og aktivister mener denne loven kun har til hensikt å knekke demokrati og pressefrihet.

Prinsippene om dette var en sentral del av avtalen som Storbritannia og Kina ble enig om at Hongkong fra 1997 skulle bli en del av Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt